Meer financiële zekerheid dankzij de notaris

Notarissen hebben onterecht een saaie reputatie. Daarom gaan de meeste mensen er alleen naartoe wanneer het echt nodig is. Eigenlijk is dat behoorlijk verbazingwekkend. Aangezien notarissen juist voorvechters zijn voor de vrijheden van de doorsnee burger. Beschouw een bezoek aan de notaris dus niet als een verplichting of zelfs als tijdverspilling. Zie het als een gelegenheid om je vrijheid te uiten. Leg je wensen vast bij de notaris zodat ze een juridisch draagvlak hebben. Bovendien is een bezoek aan de notaris helemaal niet zo duur als wordt aangenomen.

Jij hebt de regie bij een bezoek aan de notaris

Bij een bezoek aan de notaris is het niet vreemd om je overrompeld te voelen. In de contracten staat allerlei juridisch jargon en het is tijdrovend om je door alle bepalingen heen te werken. Maar bedenk dat de notaris aan jouw kant staat. Je hoeft dus niet alles tot in de puntjes te begrijpen. Jij geeft je wensen door aan de notaris en die probeert deze te verwezenlijken. Uiteraard is hij of zij gebonden aan wat juridisch mogelijk is. Maar inmiddels heb je als doorsnee burger veel vrijheid om je te mengen in de beslissingen.

Meer controle over je nalatenschap

Nadenken over je eigen dood doe je liever niet. Maar het is wel belangrijk om er zeker van te zijn dat je nalatenschap bij de juiste personen terechtkomt. Er wordt vaak aangenomen dat alles automatisch in orde komt. Maar dat is alleen in bepaalde gevallen zo. Bijvoorbeeld wanneer je getrouwd bent of kinderen hebt. Zelfs dan is het niet onverstandig om alles een keer door te nemen bij de notaris. Wil je echt zeker weten dat jouw erfenis exact naar wens wordt verdeeld? Ga dan bij de notaris langs voor een testament. Laat je voorzien van advies en geef precies aan welke van jouw nabestaanden aanspraak maakt op welk deel van de nalatenschap.

Het uitgebreide takenpakket van de notaris

De functie van notaris vraagt om heel wat vaardigheden. Je dient het wetboek te kennen, moeilijke onderwerpen bespreken en ingewikkelde contracten op te stellen. Een kleine fout heeft de potentie om grote problemen te veroorzaken. Het voordeel is dat jij hier als burger niet over na hoeft te denken. Je gaat eenvoudigweg bij de notaris langs voor een testament, overdracht van een koopwoning, de aanvraag van een partnerschap of het opstellen van een samenlevingscontract. Al deze zaken zijn uitingen van je persoonlijke vrijheid. Bovendien bouw je een bepaalde mate van zekerheid in waardoor je iedere dag met een gerust hart in slaap valt.

Ook relevant