Met deze tips woon je in een veilig huis

In je huis moet je je veilig kunnen voelen. Het is immers de plek waar je jezelf moet kunnen zijn. Dat veilig voelen heeft niet alleen te maken met goede sloten op de deur om inbrekers buiten de deur te houden. Je moet er ook voor zorgen dat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Met de tips in dit artikel zorg je ervoor dat de kans op problemen zo klein mogelijk blijft.

Rondslingerende kabels

In je huis zijn heel wat apparaten en lampen met een snoer eraan. En dan hebben we het nog niet over geluidsinstallaties en personal computers waar je al helemaal beter niet achter kunt kijken. Al die kabels had je nog wel zo netjes neergelegd toen je de boel plaatste. Maar om onverklaarbare redenen raken de kabels met elkaar verstrikt. Dan wordt het tijd voor Kabelbinders.nl. Hier vind je handige oplossingen om je kabels te ordenen en zo te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Kabels horen natuurlijk ook niet over de grond te liggen op plaatsen waar je loopt. Je werkt ze weg langs een plint als het even kan. Houd er ook rekening mee dat huisdieren kabels kapot kunnen bijten. De weekmakers die voor kabels worden gebruikt hebben een grote aantrekkingskracht op katten, honden en konijnen.

Kapotte stopcontacten

Niet alleen veilig kabels opruimen is belangrijk, de stopcontacten waar ze in zitten moeten natuurlijk ook in orde zijn. Heb je jonge kinderen en zijn er stopcontacten op lage punten in je huis die niet worden gebruikt? Dan dek je die af met een speciaal plaatje om te voorkomen dat je baby of peuter bij het rondkruipen er zijn vingers in steekt. Als een stopcontact defect is dan vervang je het natuurlijk direct, want anders kan dit leiden tot kortsluiting. In het meest gunstige geval klapt dan de aardlekschakelaar of een groep in de meterkast eruit, maar kortsluiting kan ook brand veroorzaken en dan heb je toch echt een groter probleem.

Vocht en schimmel

Vocht en schimmel kunnen een groot risico zijn voor je gezondheid. Natuurlijk los je dit niet op met tyraps, daar is meer voor nodig. Als het in huis vochtig is dan kan dat komen doordat er ergens een lekkage zit. Vaak is het dak de boosdoener. Laat het dak daarom controleren door een dakdekker. Isolatie kan ervoor zorgen dat vocht niet meer via de buitenmuren, het dak of de vloer je huis kan binnendringen. Isolatie valt onder verduurzaming. Dit betekent dat je er als particulier subsidie voor kunt krijgen via de gemeente. Meer informatie daarover is te vinden op de website van je gemeente.

Goede sloten op je deuren

In de inleiding werd al gerefereerd aan inbraak voorkomen. Maar wat is nu precies een goed slot? Zorg ervoor dat er op je buitendeuren een cilinderslot met kerntrekbeveiliging zit. Deze sloten zijn zeer lastig te forceren. Het kost in ieder geval de nodige tijd om de deur open te krijgen. Inbrekers kiezen vaak liever een slot dat gemakkelijk is te openen. Op die manier is de kans immers kleiner dat ze worden betrapt. Als je een slot kiest met het Politiekeurmerk Veilig Wonen zit je altijd goed.

Ook relevant