Ook met een kleiner budget een mooie uitvaart regelen

Ook met een kleiner budget een mooie uitvaart regelen

Het organiseren van een mooie en respectvolle uitvaart hoeft niet per definitie gepaard te gaan met een groot budget. Ook met beperkte financiële middelen is het mogelijk om een passende uitvaart te organiseren die nog steeds recht doet aan het leven van de overledene. Om dit toe te lichten, zullen we in dit artikel de manieren bespreken hoe je met een kleiner budget een mooie uitvaart kan regelen met behulp van creatieve oplossingen.

 

Wat zijn de prioriteiten?

Als je een uitvaart regelt maar je weinig te besteden hebt is het belangrijk om van tevoren een prioriteitenlijstje te maken. Schrijf daarbij op waar je in ieder geval geld voor wilt apart schuiven omdat dat een belangrijk onderdeel van de ceremonie is. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je een mooie kist of urn wilt regelen, een locatie regelt die recht doet aan de overleden persoon of juist de catering kiest die passende gerechten kan maken. Juist door eerst de prioriteiten duidelijk te hebben, kan je je beperkte budget goed besteden en beheren. Soms liggen deze accenten al vast in de uitvaartverzekering van de overleden persoon, waardoor je zelf de keuzes niet meer hoeft te maken. Het voordeel van zo een verzekering – die je makkelijk ook zelf kan afsluiten door eerst het vergelijken van uitvaartverzekeringen – is dat je hierin je eigen voorkeuren voor de uitvaart kan vastleggen.

 

Alternatieven open houden

Omdat ‘traditionele’ locaties voor een uitvaart best prijzig kunnen zijn, zeker als de locaties in drukbezochte gebieden liggen, kan het een overweging zijn om een alternatieve locatie te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld thuis, in een park of op het strand zijn. Naast dat deze alternatieve locaties goedkoop zijn, kunnen ze ook een unieke en persoonlijke sfeer creëren die toepasselijk kan zijn voor een uitvaart en de herdenking van het leven van de overledene. Verder kan je ook overwegen om een alternatieve manier van afscheid nemen te organiseren. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld een thuisopbaring of juist een kleinschalige bijeenkomst in plaats van een grootschalige uitvaart die meteen de kosten ook doet stijgen.

 

Gemeenschap betrokkenheid

Een laatste manier om de kosten beperkt te houden van een begrafenis of crematie is door hulp in te schakelen van de gemeenschap. Zo kan je kosten besparen door vrienden en familieleden de rouwkaarten te laten maken, boeketten te laten samenstellen of een fotomontage te maken die tijdens de ceremonie wordt getoond. Ook zou je een beroep kunnen doen op een buurtcentrum of een plaatselijke geloofsruimte om eventueel de dienst te laten plaatsvinden. Kortom, er zijn genoeg alternatieven om een uitvaart vorm te geven met een kleiner budget.

Ook relevant