Nooit meer rugpijn De zoektocht naar het perfecte bureau

Nooit meer rugpijn: De zoektocht naar het perfecte bureau

Een dag werken in de verkeerde houding zorgt al gauw voor rugpijn. Doe je hier niets aan, dan zullen de problemen uiteindelijk alleen maar erger worden. Door te kiezen voor een goed bureau op maat kun je veel narigheid voorkomen. Daarnaast is het verstandig om ook gelijk een goede bureaustoel aan te schaffen. Ga bij voorkeur voor een exemplaar dat in hoogte verstelbaar is en waarbij je de afzonderlijke gedeelten (rugsteun, armleuningen en zitting) separaat kunt instellen. Een andere goede manier om pijn in je rug te voorkomen, is door regelmatig even een andere houding aan te nemen. Doe dit het liefst elke 30 minuten. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een zit-sta-bureau. Hiermee wordt het afwisselen nog eenvoudiger. Een online bureau kopen is heel handig, omdat je voor de aankoop eenvoudig het aanbod en de prijzen kunt vergelijken. 

Kiezen voor een ergonomisch ontwerp

Gedurende je werkdag breng je heel wat uren achter je bureau door. Nederlanders zijn zelfs Europees kampioen zitten! Een goede zithouding hierbij is echt ontzettend belangrijk, want deze voorkomt klachten aan onder meer je nek, schouders en rug. Kies daarom altijd voor ergonomisch bureaumeubilair. Hiermee neem je altijd de juiste houding aan en voorkom je ontzettend veel pijn. Een goede bureaustoel en een goede bureautafel zijn verstelbaar, zodat je ze helemaal op jouw lichaam kunt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de rugleuning van je stoel. Deze kan, afhankelijk van jouw lengte, hoger of juist lager worden gezet. Op die manier krijg je de beste ondersteuning tijdens het werken.

Een werkplek van formaat

Ook het formaat van je bureautafel is van belang. Een te klein werkblad zorgt ervoor dat je meer krampachtig gaat werken, terwijl je bij een te groot tafelblad vaak juist te ver gaat reiken. Het ideale bureaublad is minimaal 70 centimeter diep, maar 80 centimeter is nog beter. Qua breedte kun je het beste kiezen voor 120, 140 of 160 centimeter. Dit zijn tevens de meest voorkomende formaten bij standaard bureautafels. De perfecte hoogte van je tafelblad is afhankelijk van je eigen lengte. De ergonomische richtlijn raadt een hoogte tussen de 72 en 80 centimeter aan.

Keuze uit diverse materialen

De meeste bureautafels worden gemaakt van hout of MDF en veelal hebben ze een metalen frame. Daarnaast kun je ook kiezen voor een kunststof bureaublad. Het voordeel hiervan is dat je de keuze hebt uit diverse kleuren en dat het blad eenvoudig schoon te maken is. Ga je voor een meer luxe en exclusieve uitstraling? Dan kun je ook een glazen bureau tafel met stalen frame bestellen.

Budget voor jouw thuiskantoor

Bij het inrichten van je nieuwe thuiswerkplek lopen de kosten al gauw op. Je hebt een paar goede meubels nodig en waarschijnlijk wil je de ruimte ook gelijk even een kleine make-over geven, door een nieuw behangetje aan te brengen of de muren opnieuw in de verf te zetten. Het is dus verstandig om je beschikbare budget goed in de gaten te houden. Heb je een klein budget? Overweeg dan een volledig gereviseerd tweedehands bureau aan te schaffen. Ook kun je je werkgever vragen om een deel van de kosten op zich te nemen.

Ook relevant