waarde van pokemonkaarten

Pokémon kaarten waarde: dit is de waarde van verschillende oude pokémons

Bij de volgende garageverkoop of rommelmarkt komen ze misschien weer boven water… Een map vol oude pokémon kaarten. Voor degene waar nog geen belletje gaat rinkelen; Pokémon zijn mysterieuze wezens die door een trainer kunnen worden verzameld, om te gebruiken tijdens Pokémon gevechten.

De kans bestaat dat je ze nog even vlug bekijkt en vervolgens verkoopt, of wellicht eerst gaat afstoffen en weer teruglegt. Misschien is de laatste optie wel verstandiger, aangezien sommige oude pokemonkaarten nog flink wat geld waard kunnen zijn!

Toen het kaartspel officieel op de markt verscheen, was het razendpopulair. De populariteit van het strategische kaartspel zwakte over de jaren heen geleidelijk af, terwijl de spelcomputer variant nog steeds erg gewild is. Sinds de release van de Pokémon games op platforms zoals Nintendo, is het voor iedereen een stuk gemakkelijker om alle Pokémon te verzamelen.

Dat is tegelijkertijd de exacte reden waarom sommige oude Pokémon kaarten nog veel geld waard kunnen zijn. Tijdens het produceren van allerlei Pokémon kaarten heeft The Pokémon Company er bewust voor gekozen om specifieke kaarten maar een beperkt aantal keer te maken, zodat ze bijzonder blijven. Nog een grappig feitje; Pokémon kaarten waar een fout op gedrukt staat, zijn vaak meer waard dan een originele kopie. Dat komt, evenals de unieke kaarten, omdat er maar weinig van zijn.

De trading card game uitgelegd

Omdat het kaartspel op competitief niveau veel wordt gespeeld en omdat professionele spelers erg veel weten over de tactiek van het spel, is het goed om uit te leggen wat er allemaal komt kijken bij een potje Pokémon.

De kaarten

De volledige naam van het Pokémon kaartspel is ‘Pokémon Trading Card Game’ wat betekent dat het spel is gebaseerd op ruilkaarten. Zowel de verschillende Pokémons als de Energy- en Trainer kaarten kunnen namelijk geruild worden. Sommige kaarten zijn erg zeldzaam (rare, super rare of ultra rare) en komen daarom ook veel minder voor dan andere kaarten (common; niet zeldzaam).

De meeste Pokémon hebben verschillende evoluties. Zo kan bijvoorbeeld de Pokémon squirtle in totaal nog twee keer evolueren. Tijdens het spel kunnen Pokémon geëvolueerd worden als de speler ook de bijbehorende evolutie kaarten heeft.

Voor ongeveer €5,- heb je een boosterpack met 10 Pokémon kaarten. Het assortiment waarin de Pokémon kaarten verkrijgbaar zijn, varieert enorm. De echte Pokémon liefhebber krijgt voor ongeveer €140,- namelijk een zogenaamde ‘boosterbox’ met maarliefst 360 kaarten.

Omdat er veel uitbreidingen in de Pokémon serie zijn geweest, is het aantal verschillende Pokémon kaarten flink gegroeid. Samen met de verschillen in zeldzaamheid, doet Pokémon Trading Card Game haar naam eer aan. Hoe vaak een kaart voorkomt, bepaalt tenslotte hoeveel de kaart waard is, de verkoopprijs.

Index

Net zoals de Pokédex in de serie, (een Pokémon die alle andere Pokémon classificeert) is er op internet een index beschikbaar, die alle Pokémon kaarten rangschikt op mate van zeldzaamheid en op verkoopprijs. Zo kan je thuis heel gemakkelijk controleren of jouw oude Pokémon kaarten misschien nog wat waard zijn. Voordat je meteen wegvliegt en ze gaat opzoeken, zijn hier nog een paar leuke en interessante voorbeelden van oude Pokémon kaarten uit de index.

Holografische Charizard

De laatste evolutie van Charmander komt sowieso niet vaak voor, maar deze Japanse versie al helemaal niet. De kaart is namelijk een productiefoutje geweest. Normaal gesproken moet rechts onderaan een symbool staan, wat weergeeft hoe zeldzaam de kaart is. Bij deze Charizard ontbreekt dit symbool wat ervoor zorgt dat de kaart niet alleen heel uniek is, maar ook een prijskaartje heeft van 30.000 dollar, ongeveer €27.000,-

Master Key Prize Card

Niet alleen de Pokémons zijn veel waard, maar andere kaarten ook. Tijdens een Pokémon toernooi wat in 2010 in Japan is gehouden, zijn er slechts 34 Master Key Prize Cards uitgedeeld. Dat heeft er voor gezorgd dat elke kaart ongeveer 8.800 dollar waard is, omgerekend bijna €8.000,-

Andere voorbeelden

Enkele kaarten zijn niet op prijs in te schatten. Zo bestaat er een exclusieve Pikachu kaart, die alleen werd gegeven aan de winnaars van het wereldkampioenschap Pokémon Trading Card Game. Voor zover bekend zijn hier maar vier exemplaren van, wat de prijs inschatten onmogelijk maakt.

Misschien zijn deze voorbeelden wat extreem, maar alsnog is het de moeite waard om jouw oude collectie kaarten eens te controleren. Sommige oude kaarten met de eerste generatie Pokémon zijn, met of zonder schaduweffect, soms nog zomaar €50,- waard. Even checken dus!

De strategie

Een potje Pokémon spelen doe je nog niet zomaar. Er komt veel strategie bij kijken en om alles klaar te zetten heb je de ruimte nodig, maar als je eenmaal alles hebt en een waardige tegenstander hebt gevonden, kan het beginnen! Hier zijn de benodigdheden:

 • Eén speelveld
 • Twee spelers met elk één deck (60) Pokémon kaarten
 • 6 Prize cards (prijs voor het verslaan van één Pokémon)

Zoals eerder is beschreven, bestaat een deck niet alleen uit Pokémons maar ook uit Energy- en Trainer kaarten. Sommige kaarten werken goed met elkaar samen, waardoor een speler in zijn of haar beurt veel kan doen.

Laten we stap voor stap kijken hoe de Pokémon Trading Card Game precies gespeeld wordt.

De start

Beide spelers kiezen een Pokémon waarmee ze willen spelen. Het spel is turn-based, wat betekent dat spelers om beurten het spel spelen. Om te bepalen wie als begint, wordt er gebruikelijk een munt opgegooid, waarbij kop of munt bepalen wie er mag starten.

Pokémons op het veld, en nu?

Als de munt is geworpen en bepaald is wie er gaat beginnen, kan het spel starten. Voordat een speler de beurt begint, mag er één kaart van het deck toegevoegd worden aan de hand (de kaarten waar je mee speelt).

Over welke aanvallen en interacties de Pokémon beschikt, staat op de Pokemon kaart aangegeven. Haast alle Pokémons hebben Energy kaarten nodig, zodat ze een aanval kunnen uitvoeren. Wanneer een speler aan de beurt is, mag er slechts één Energy kaart onder de actieve Pokémon worden gelegd. Aanvallen waar meer Energy kaarten voor nodig zijn, zullen dus langer duren voordat ze uitgevoerd kunnen worden.

Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn… Er zijn namelijk ook nog trainer kaarten. De effecten van deze kaarten kunnen onderling erg verschillen. Zo zijn er trainer kaarten waarmee je; In jouw eigen deck op zoek kunt gaan naar een specifieke kaart, de actieve Pokémon kunt genezen of zelfs drie nieuwe kaarten mag pakken.

Je eerste winst!

Als je een Pokémon van de tegenstander hebt verslagen (de Pokémon heeft geen levenspunten/hitpoints meer), mag je volgens officiële regels één prize card pakken. Dit zijn andere Pokémon kaarten die functioneren als beloning. Dit systeem zorgt ervoor dat kaarten sparen of verzamelen nog veel interessanter wordt.

Meestal is het spel nog niet klaar, wanneer de eerste Pokémon is verslagen. De meest gebruikelijke manier om een volledig spel Pokémon Trading Card Game te spelen, is het kiezen van zes geschikte Pokémon, die natuurlijk goed combineren met Energy- en Trainer kaarten in het deck.

Verhouding tussen het kaartspel en de films/serie

Misschien heb je vroeger geen Pokémon kaarten geruild maar zat je meer thuis. Dan is de kans erg groot dat je wel eens een Pokémon film of misschien een aantal afleveringen van de bekende serie hebt gezien. Er zijn ontelbaar veel afleveringen en een groot aantal films uitgebracht, waarin Ash en Pikachu de show stelen. Welke verhouding het kaartspel en de afleveringen met elkaar hebben en welke belangrijke verschillen er zijn, leggen we hier uit.

 • Pokémons komen tegelijkertijd uit à De verschillende Pokémons die in de serie en in de films voorkomen, zijn ook beschikbaar in het ruilkaartspel. The Pokémon Company heeft ervoor gezorgd dat elk nieuw seizoen, tegelijkertijd zowel nieuwe Pokémon in de serie en films laat zien, als de nieuwe Pokémon kaarten beschikbaar maakt.
 • Strategie in Pokémon gevechten à Eerder is beschreven welke spelregels het kaartspel heeft. Elke beurt kan een speler één keer met de Pokémon aanvallen en andere kaarten met een effect op de Pokémon spelen, terwijl Ash in sommige gevechten uit de serie verschillende aanvallen achter elkaar uitvoert. Dat is logisch, want niemand zit te wachten op een Pokémon serie zonder actie.
 • Invloed van het terrein à Alhoewel de aanvallen grotendeels overeenkomen tussen het kaartspel en de serie, is dat niet het geval bij het terrein. In de serie en films heeft de arena een veel belangrijkere rol. De plaats waar trainers en hun Pokémon vechten, bestaat niet altijd uit een gelijk speelveld. Zo kunnen Pokémon tijdens een gevecht gebruik maken van bijvoorbeeld rotsen, bomen en andere elementen

 

Verhouding tussen het kaartspel en de videogame

Zoals je kunt zien, zijn er veel vergelijkingen maar ook een aantal opvallende verschillen. Toen de eerste Pokémon games een hit werden, groeide de belangstelling voor meer videogames van Pokémon. In de videogame, die de meeste mensen op een Nintendo spelen, is het de bedoeling om de beste Pokémontrainer te worden door veel gevechten te houden, Pokémons te trainen en net als in de serie (te zien op Netflix) alle gym badges winnen. We gaan eens kijken welke relatie er tussen het kaartspel en de videogame van Pokémon zit.

 • Geduld maakt een goede trainer à Zoals iedereen die start met het verzamelen van Pokémon kaarten, heb je niet meteen de allerbeste Pokémon met sterke combinaties. Daarvoor moet je een tijdje sparen of veel gevechten winnen. In de videogame begint jouw karakter ook met het kiezen van een starter Pokémon. Door nieuwe Pokémon te vinden en te trainen, wordt je team na verloop van tijd steeds sterker.
 • Turn-based gevechten à Zowel het kaartspel als de videogame stellen de speler in staat om zes Pokémon te kiezen en te trainen. In gevechten gebruikt de speler telkens één Pokémon, totdat deze is verslagen en er een nieuwe Pokémon op het veld komt (alhoewel sommige gevechten in de videogame 2 vs 2 zijn).
 • Het inzetten van evoluties à Het merendeel van alle Pokémon kan evolueren naar een ‘betere versie’. Dit is in het kaartspel en in de videogame mogelijk maar dit gebeurt wel op een andere manier. Bij het spelen van het kaartspel moet de speler beschikken over de andere evoluties, om een Pokémon volledig te kunnen laten evolueren. In de videogame gebeurt dit proces door het verslaan van andere Pokémon en het voeren van gevechten (Sommige Pokémon in de videogame hebben een bepaald item nodig om te kunnen evolueren).

Check je verzameling

In het artikel hebben we kunnen zien dat er een enorm aantal Pokémon kaarten zijn, waarbij elke kaart door middel van een index wordt ingedeeld op waarde en de mate van zeldzaamheid. Ook zijn een paar extreme voorbeelden langsgekomen, zoals de holografische Charizard met een geschatte waarde van 30.000 dollar!

Laten we wel realistisch blijven. De kans dat er in jouw oude verzameling een holografische Charizard zit, is niet heel groot. Toch is het zeker de moeite waard om alle kaartjes eens langs te lopen. Oude kaarten met Pokémon uit de eerste generatie (de eerste 151 Pokémon) zijn vaak veel waard, omdat deze in de jaren negentig slechts beperkt werden verkocht. Dit hoeven niet eens legendarische Pokémon te zijn. Zo zijn ook de eerste evoluties uit de eerste generatie al snel rond de €50,- waard.

Omdat je misschien geen idee hebt wanneer een kaart geld waard is, zijn hier een aantal indicatoren waar je op kunt letten tijdens het uitzoeken van de verzameling:

 • Leeftijd

Misschien wel de belangrijkste factor voor het verhogen van de waarde. Hoe ouder een kaart is, hoe meer deze waarde stijgt. Dit kun je gemakkelijk controleren door te kijken naar de typische gele rand om de kaart en het jaartal wat onderaan de kaart staat weergegeven.

 • De kwaliteit

Alhoewel sommige kaarten met een productiefout veel waard kunnen zijn, is de kwaliteit van Pokémon kaarten erg belangrijk. Een oude kaart die goed intact is gebleven kan namelijk verkocht worden, terwijl beschadigde kaarten (met scheurtjes of vouwranden) al gauw hun waarde verliezen.

 • De tekst

Elke Pokémon kaart bevat veel informatie over vaardigheden, status effecten etc. Deze inhoud is voor elke nationaliteit vertaald, zodat iedereen toegang heeft tot het spel. Toch is de handel in Pokémon kaarten beperkt. Er zal automatisch meer interesse zijn voor oude kaarten met Engelse of Japanse tekst, dan kaarten in een andere taal.

Ook relevant