Slimme apparaten voor een duurzamer leven 

Iedereen wil duurzamer leven tegenwoordig. Dit kan je doen door gebruik te maken van slimme apparaten in huis. Wij zetten ze in deze blog allemaal voor je op een rij. 

Technologie heeft ons in de jaren veel gebracht. Maar helaas heeft het ook veel stuk gemaakt als we kijken naar de opwarming van de aarde. Het milieu is dus vaak de dupe geweest van apparaten en technologische ontwikkelingen. Maar de laatste jaren wordt er steeds meer geïnvesteerd in duurzame technologieën. Je kent misschien de slimme apparaten wel. Deze kunnen jouw leven een stuk duurzamer maken. Wij benoemen een paar van deze slimme apparaten. Van een slimme rookmelder tot smartstekkers en verwarmingen. 

Slimme stekkers 

Wist jij dat het verbruik van een stekker gewoon doorgaat ook wanneer jij het apparaat uit zet. Denk bijvoorbeeld aan het snoer van een televisie. Er is een constant verbruik dat er wordt gegenereerd ook wanneer jij de televisie hebt uitgezet. Dit is natuurlijk niet zo veel als wanneer de tv aan staat, maar op jaar basis kan het behoorlijk wat geld kosten. Daarom hebben ze een smart stekker ontwikkeld die je tussen de stekker van de tv en het stopcontact kan inpluggen. Deze stekker zorgt ervoor dat het verbruik tot nu wordt gebracht op het moment dat er geen spanning wordt gevraagd door het aangesloten apparaat. 

Slimme thermostaat

Je verwarmingen aanpassen op jouw leefgedrag. Vroeger moest je bij thuiskomst gewoon de verwarming omhoog draaien en draaide je hem weer terug zodra je van huis ging. Maar bij een slimme thermostaat kan jij het allemaal zelf invoeren. Zo houdt hij er rekening mee dat het huis precies zo koud wordt gemaakt dat het makkelijker wordt om hem weer te verwarmen. Een koude woning verwarmen kost namelijk veel meer energie dan een woning die nog een beetje warmte bezit. Een 30% goedkopere energierekening is het gevolg. 

Bewegingssensoren 

Ook kan een beweging sensor ervoor zorgen dat jij minder stroom zal gaan verbruiken. Je hoeft in de woonkamer natuurlijk geen beweging sensor te hangen, want dan gaat het licht steeds uit als jij languit op de bank ligt. Maar een bewegingssensor kan wel goed werken in de schuur of overloop. Dit zijn plekken waar je alleen op korte momenten licht nodig hebt. Nog een voordeel, je hoeft nooit meer te zoeken naar het lichtknopje in het donker. 

Slimme verlichting 

We hebben de beweging sensoren gehad. Maar je hebt ook slimme verlichting. Deze verlichting weet precies waar jij bent door je telefoon. Hij past het licht aan aan het moment van de dag. Overdag zal hij vanzelf uitschakelen, maar naarmate de avond vordert zal het licht gedimd beginnen tot veler worden. Dit kan je allemaal zelf instellen inclusief vaak de kleuren daarbij aanpassen.  

Glasvezel internet 

Ja het klinkt misschien gek, maar al deze slimme apparaten moeten natuurlijk draaien op goed internet. Glasvezel kan je het snelste internet van dit moment geven. Het is misschien niet het meest goedkope internet, maar al deze slimme apparaten zullen wel beter werken wat je uiteindelijk energie en kosten zal besparen.    

Ook relevant