Snelle tips om op stroom te besparen

Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks bijna 3.000 kilowattuur elektriciteit. Een enorme hoeveelheid. Zeker gezien de huidige energieprijzen. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen proberen te besparen. Niet alleen op gas, maar ook op stroom. Dat lijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Door de jaren heen zijn we nou eenmaal steeds meer apparaten (en dus ook stroom) gaan gebruiken. We zijn afhankelijk geworden van de elektriciteit. Het gemak. Maar tegelijkertijd is het ook een enorme kostenpost en levert het risico’s op voor ons milieu.
Vind jij dat het nu echt tijd is geworden voor verandering? Maar heb je eigenlijk geen idee hoe je dit moet aanpakken? Lees dan snel verder en laat je inspireren door de volgende snelle tips om stroom te besparen. En nee, dit hoeven echt geen grootschalige veranderingen te zijn.

Gebruik geen conventionele verlichting meer

Allereerst is het belangrijk om naar het soort verlichting in jouw woning te kijken. Welke lampen gebruik je nu? Veel mensen hebben geen idee. Ze weten pas welke lamp ze nodig hebben, als deze aan vervanging toe is. Bizar! Hier valt namelijk heel veel winst te behalen.
Ons advies is om conventionele verlichting zoals gloei- en halogeenlampen terzijde te schuiven. In de aanschaf zijn ze misschien goedkoper, maar op de lange termijn leveren ledlampen veel meer op. Wist je dat ledlampen tegenwoordig ook nog eens in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn? Bekijk het aanbod maar eens op Ledwereld.nl. Hier vind je alles wat je nodig hebt om jouw woning op de juiste manier te verlichten. Verlichting is in de meeste woning de grootste stroomverbruiker. Hier kun je dus al heel veel geld mee besparen. Als je alle lampen in huis vervangt voor LED, levert dit je al snel een besparing van enkele honderden euro’s op.

Vervang oudere apparaten

De meeste mensen vervangen grote huishoudelijke apparaten pas als ze het niet meer doen. Er zijn dan ook genoeg koelkasten, vriezers, wasmachines en wasdrogers die al tien jaar of langer in gebruik zijn. In de tussentijd is er op het gebied van techniek echter veel veranderd. Vroeger was er ook nog weinig oog voor het milieu. Dat is tegenwoordig wel anders. Huishoudelijke apparaten worden steeds duurzamer gemaakt. De apparaten van nu verbruiken veel minder stroom en hebben een langere levensduur.

Heb je dus tijdelijk wat meer financiële ruimte? Bijvoorbeeld omdat je binnenkort vakantiegeld krijgt? Of wegens een financiële meevaller van de Belastingdienst? Dan is dit een uitstekend moment om te investeren in nieuwe huishoudelijke apparaten. Dit is even een flinke uitgave, maar hier heb je op de lange termijn ook heel veel profijt van.

Voorkom sluipverbruik

Wist je dat apparaten nog altijd stroom blijven gebruiken als ze op stand-by staan? Nee? Dan ben je niet de enige. Veel mensen denken dat een televisie of computerscherm uit is, als ze op de uit-knop drukken. Misschien vragen ze dan ook niet zo veel stroom meer, maar er is alsnog sprake van sluipverbruik. Zolang het rode lampje blijft branden, verbruikt deze stroom. Zonde. Zorg er daarom voor dat na gebruik het apparaat volledig wordt uitgeschakeld of dat de stekker uit het stopcontact wordt gehaald. Dat zorgt al snel voor een flinke besparing op het stroomverbruik.

Ook relevant