Wanneer moet ik een installatieautomaat vervangen en kan ik het zelf doen?

Zoals bij veel klusjes in het huis vraag je je vast af of het echt nodig is om iets te vervangen. Als het gaat om de meterkast, kan je maar beter niet te lang wachten. Wanneer moet je een installatieautomaat vervangen?

Wat is een installatieautomaat?

Als we het hebben over meterkasten, stoppenkasten en stroom, hoort een installatieautomaat ook in het rijtje thuis. Een installatieautomaat beschermt de bedrading van elektrische installaties tegen schade door te hoge elektrische stromen. Dat betekent eigenlijk dat de automaat bij een te hoge stroomstoot of kortsluiting het elektrische circuit uitschakelt. De apparaten die zijn aangesloten op die groep worden dan niet meer voorzien van stroom en worden dus veiliggesteld. Een installatieautomaat wordt ook wel maximumschakelaar, zekeringautomaat of gewoon automaat genoemd. Afhankelijk van hoeveel polig de installatieautomaat moet zijn, beweegt hij ook mee in prijs. Ze zijn er van 1-polig tot 4-polig, allemaal met een apart karakteristiek en alle mogelijke ampèrage. Dan zit je tussen €10 en €60 voor alle verschillende keuzes.

Componenten in de kast

De hele groepenkast bestaat eigenlijk uit allemaal losse componenten die samen een geheel vormen. Installatieautomaten zijn de meest voorkomende componenten in een groepenkast. Dat zijn de componenten waarop elektrische apparaten worden aangesloten. In principe kan je dus de hele groepenkast helemaal zelf samenstellen. Afhankelijk van wat je allemaal aan elektrische apparaten in je huis wil en hoeveel stroom je daarvoor nodig hebt.

Onderdelen vervangen

Losse componenten zijn ook geschikt om een bestaande groepenkast uit te breiden of te moderniseren. Bestaande onderdelen zijn meestal eenvoudig te vervangen. Het kan natuurlijk voorkomen dat er maar één component uit de hele meterkast vervangen moet worden. De hele groepenkast hoeft dan niet direct op de schop. Je kan eigenlijk alle onderdelen los kopen en vervangen. Toch zie je vaak dat als er één onderdeel van de oude installatie vervangen moet worden, dat de hele groepenkast wordt aangepakt. Dat is namelijk wel zo makkelijk. Als je dan toch bezig bent, waarom niet direct alles vervangen?

Vervangen en uitbreiden

Stel dat de woning met een verbouwing flink is uitgebreid en er apparaten zijn geplaatst met een hoge energiebehoefte. Dan kan het zijn dat alleen uitbreiding van de groepenkast niet voldoende is. Het is dan een goed moment om de groepenkast in zijn geheel te vervangen. Kijk bij een verbouwing bijvoorbeeld of dit onderdeel is van het bouwdepot of je een deel van de hypotheek hiervoor kan reserveren zodat je het niet uit eigen zak hoeft te betalen.

Wat kost een nieuwe meterkast?

Natuurlijk hangt de prijs af van wat voor soort meterkast je aanschaft en hoeveel nieuwe stopcontacten of groepen je erbij wil. Toch is er altijd wel een ruwe indicatie te geven. De gemiddelde prijs ligt tussen de €360 tot €850 voor een 1-fase groepenkast. De prijs ligt tussen de €540 en €880 voor een 3-fase meterkast. Los van het kastje zelf, betaal je natuurlijk ook voor de installatie. Het zelf vervangen van een installatieautomaat wordt sterk afgeraden. Dat komt natuurlijk doordat je alle draden goed met kunnen aanleggen. Alle stroom van het huis stroomt naar die centrale plek. De installatieautomaat is bedoeld voor extra veiligheid. Laat hem daarom installeren door professionals. Het is even een investering, maar dan weet je zeker dat je veilig woont en alle apparaten op de goeie aansluiting zitten.

Ook relevant