Wat zijn de voordelen van stoppen met roken?

Dat roken schadelijk is, is al enige tijd bekend. Toch roken er, ondanks alle beperkingen, nog best veel mensen. Dit terwijl er uit onderzoek is gebleken dat stoppen met roken voordelen heeft voor iedereen. In dit artikel zullen we deze voordelen bespreken en alvast een paar handige tips geven om te stoppen met roken.

Korte termijn voordelen van stoppen

Al op de korte termijn zal je de voordelen van stoppen met roken merken. Er zijn namelijk een aantal veranderingen die al in de eerste dagen optreden. Na een dag niet roken treedt het eerste voordeel al op. Alle koolmonoxide is dan uit je lichaam. Dit maakt het makkelijker om te ademen omdat je bloed zuurstof beter kan vervoeren zonder koolmonoxide. Daarnaast beginnen je longen aan een grote schoonmaak. Alle teer en andere schadelijke stoffen verdwijnen uit je longen, gepaard met het ophoesten van slijm. Via het slijm verlaten de schadelijke stoffen namelijk je lichaam. Ook de nicotine zal langzaam uit het lichaam verdwijnen. Nicotine is doorgaans de reden waarom iemand verslaafd is en wil blijven roken. Zonder dit stofje is de kans dat het roken opnieuw wordt opgepakt een stuk kleiner. Ten slotte zal je na 72 uur merken dat je meer energie hebt dan eerst.

Lange termijn voordelen van stoppen

Na een aantal weken zal je de lange termijn voordelen gaan merken. Omdat de longen intussen gereinigd zijn, zijn deze een stuk schoner en functioneren ze beter. Dit komt vooral omdat de bloedsomloop ook is verbeterd. De schonere longen zorgen er bovendien voor dat een eventueel rokershoestje nu ook verdwenen is. Daarnaast is de kans groot dat je conditie ook verbeterd is.

Nog meer weken verder, en de voordelen zijn ineens een stuk ingrijpender geworden. Na een half jaar is het risico op hart- en vaatziekten al met de helft afgenomen. Dit geldt ook voor andere aandoeningen. Na 15 jaar is het risico op deze klachten zelf weer terug bij af en hetzelfde als een niet roker. Ook de kans op een beroerte is na een aantal jaar niet roken hetzelfde als bij een niet roker. En bovenal, het risico op longkanker en andere vormen van kanker is ook drastisch afgenomen.

Hoe begin ik met stoppen?

Beginnen met stoppen kan erg moeizaam gaan. Het roken is tenslotte een gewoonte geworden en het is lastig om daar van af te stappen. Een goed begin is uitschrijven waarom je wil stoppen met roken en welke voordelen je daar uit gaat halen. Zo heb je doelen waar je op terug kan vallen wanneer je moeite hebt een sigaret te weerstaan, en word je er elke keer weer aan herinnerd waarom je wil stoppen. Als in een keer helemaal stoppen een stapje te ver is, kan je er ook voor kiezen het langzaam af te bouwen. Met name de nicotine wil je afbouwen om van de gewoonte af te komen. Met de populaire e liquid merken van mr-joy.nl kan je zelf bepalen hoeveel nicotine je binnenkrijgt. Dit stelt je in staat om de hoeveelheid nicotine langzaam af te bouwen. Zo kan je uiteindelijk over de nicotineverslaving heenkomen door het gebruik van een e sigaret van mr-joy.nl.

Ook relevant