Zo maak je jouw woning duurzaam in 2023! 

Tegenwoordig hoor en lees je steeds vaker over het belang van duurzaamheid. Alles moet goed zijn voor het milieu en we moeten minder CO2 uitstoten. Het verduurzamen van bijvoorbeeld je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar je hebt er ook nog eens financieel profijt van. Maar hoe maak je jouw woning nu duurzaam? Dat ga ik je in dit artikel vertellen! 

Isoleren van je woning 

Allereerst is het ontzettend belangrijk om te kiezen voor het isoleren van je woning. Wanneer je dit doet zal je het energielabel verbeteren wat weer gunstig is voor het sneller verkopen van je huis. Daarnaast bespaar je ook nog eens kosten op het feit dat de warmte minder snel uit je huis gaat. Hoe nieuwe je woning is, des te beter de isolatie.  

Bij oudere woningen is het vaak verstandig om te kiezen voor een dak, muur of vloerisolatie. Daarnaast kun je jouw huis ook isoleren door middel van het plaatsen van dubbel glas. Dit allemaal kost je ongeveer eenmalig € 10.000. Dit klinkt enorm veel, maar je bespaart jaarlijks wel ongeveer zo’n € 1.100. Tenslotte kan het ook nog voorkomen dat er gemeentelijke subsidies zijn die je kosten deels kunnen dekken. 

Opwekken van je eigen stroom 

Wanneer je jouw eigen stroom opwekt, ben je past echt duurzaam en zelfvoorzienend bezig. Daarom kiezen tegenwoordig zoveel mensen voor zonnepanelen. Ook zonnepanelen kost je ongeveer een paar duizend euro. Dit is wel volledig afhankelijk van het type woning en het aantal panelen die je op je dak wilt leggen. Met behulp van zonnepanelen bespaar je ongeveer tussen de 400 en 800 euro per jaar. Tot een aantal jaar terug waren er subsidies te krijgen op zonnepanelen, maar die zijn er niet meer. Wel mag je de btw aftrekken bij het kopen en plaatsen van zonnepanelen. Je bespaart dus wel mooi 21%. Dit maakt het dan alsnog wel aantrekkelijk. Misschien bespaar jij binnenkort wel op jouw maandrekening door bijvoorbeeld je zonnepanelen op je dak in Sittard

Free A Man Installing Solar Panel Stock Photo

Een warmtepomp of zonneboiler 

Een zonneboiler haalt de energie uit de zon en een warmtepomp doet dit uit grondwater, de bodem of de buitenlucht. Beide apparaten zorgen voor het verwarmen van de woning en het water. De investering die je voor beide zaken neer moet leggen, zijn vrij hoog. Daarom zijn er tegenwoordig landelijke subsidies die je kunt krijgen als tegemoetkoming. 

Duurzame verlichting in je huis 

Je kunt natuurlijk ook je woning verduurzamen door middel van LED lampen. Deze lampen zijn ten opzichte van gloei- en halogeenlampen duurder in de aanschaf. Echter zijn LED lampen ongeveer 75 tot 85 procent zuiniger dan de andere lampen. LED verlichting krijg je in allerlei verschillende kleuren die allermaal hun eigen sfeer creëren. 

Dit waren ze dan, je weet nu hoe je jouw woning kunt verduurzamen. Zoals je hebt gezien, zijn de investeringen redelijk hoog. Echter zul je deze kosten er binnen een aantal jaar uithalen! 

Ook relevant