Hoe zuinig is een hybride auto?

Hybride auto’s worden steeds populairder vanwege hun veronderstelde brandstofefficiëntie, lage emissies en algemene kosteneffectiviteit. Toch heeft het rijden van een hybride auto ook enige nadelen. Zo staan dit soort auto’s erom bekend dat ze nogal prijzig zijn. Ben je benieuwd naar de voordelen van het rijden van een hybride auto? Lees dan snel verder!

Wat is een hybride auto?

In de afgelopen tien jaar is het aantal hybride auto’s op de weg aanzienlijk toegenomen. De redenen hiervoor zijn talrijk, maar één ding is zeker – hybride auto’s zijn een blijvertje. Hybride auto’s zijn een betaalbare optie geworden voor veel mensen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en tegelijkertijd een aanzienlijk bedrag willen besparen.

Een hybride auto is een voertuig dat meerdere krachtbronnen gebruikt, meestal een combinatie van een motor met een elektromotor.

Voordelen van een hybride auto

In vergelijking met conventionele brandstofbronnen hebben hybride auto’s veel voordelen. Veiligheid is misschien wel het belangrijkste voordeel van hybride auto’s. Dankzij de technologische vooruitgang zijn hybride auto’s stabieler en minder vatbaar voor ongelukken dan conventionele auto’s. Hybride auto’s hebben een lager percentage incidenten met letsel en overlijden tot gevolg. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat hybride auto’s zowel benzine als elektriciteit gebruiken voor de aandrijving. Hybrides maken gebruik van regeneratief remmen, waardoor de auto kan afremmen met behulp van elektriciteit die wordt opgewekt tijdens het afdalen of remmen. Hybrides gebruiken ook de benzinemotor als elektriciteitsbron wanneer de accu volledig ontladen is. Dit zorgt ervoor dat de auto altijd kan rijden. 

Milieueffecten van een hybride auto

Hybride auto’s stoten minder broeikasgassen uit dan conventionele brandstoffen. Het verschil in uitstoot is te wijten aan het feit dat hybride auto’s elektriciteit gebruiken als alternatief voor benzine. Elektriciteit is een schone energiebron. De in conventionele centrales opgewekte elektriciteit is meestal broeikasgasneutraal, of zelfs broeikasgasnegatief bij gebruik van hernieuwbare bronnen. Dit betekent dat hybride auto’s minder schade aan het milieu toebrengen dan conventionele auto’s. Hybride auto’s veroorzaken ook minder luchtverontreiniging en geluidsoverlast dan conventionele auto’s. Dit komt doordat hybride auto’s elektriciteit gebruiken als alternatief voor benzine.

Financiële voordelen van een hybride auto

Hybride auto’s hebben lagere operationele kosten dan conventionele auto’s. De initiële kosten van hybride auto’s zijn over het algemeen hoger dan die van conventionele auto’s, maar de operationele kosten zijn lager. De lagere operationele kosten zijn het gevolg van het feit dat hybride auto’s voornamelijk op elektriciteit rijden, een schone energiebron waarvoor geen brandstof nodig is. Het verbruik bij een hybride auto is simpelweg lager. Daarnaast hebben de meeste hybride auto’s een hogere restwaarde dan conventionele auto’s, omdat ze moderner zijn en lagere operationele kosten hebben. Hybrides hebben ook lagere verzekeringskosten dan conventionele auto’s, omdat ze minder snel bij ongevallen betrokken raken.Ben je benieuwd geworden? Neem dan snel een kijkje en vind de beste hybride auto voor jou!

Ook relevant