Zo maak je van jouw huis een thuis in de wintermaanden

Het is algemeen bekend dat we in de winter meer binnen zitten dan in de zomer. En waar de focus dus in de zomermaanden ligt op de tuin, duiken we in de wintermaanden liever de woonkamer of de serre in. Reden genoeg om even deze blog te lezen. Want we gaan het hebben over hoe je van jouw huis een thuis maakt in de koude en donkere wintermaanden.

De feestdagen zijn ware lichtpuntjes in de donkere en vaak natte wintermaanden. Maar ook de weken hierom heen wil je de gezelligheid in huis halen. 

1. Haal het juiste licht in huis 

Warm en zacht licht is heel belangrijk in de wintermaanden. De Zweden kunnen dit als geen ander, denk maar aan het concept hygge waarbij alles draait om warmte, gezelligheid en het creëren van knusse momenten. Licht in huis kan je creëren door veel kaarsen in huis te halen, maar ook mooie sfeerverlichting, zoals de items van Dutchbone. Kies voor natuurlijke tinten, caramelkleuren en materialen uit de natuur zoals waxinelichthouders van natuursteen of hout. 

2. Haal gezelligheid in huis 

Aan een lange eettafel, zoals de meubels van Eleonora, nodig je het liefst zoveel mogelijk mensen uit thuis de wintermaanden. Van een huis naar een thuis gaan zit ‘m natuurlijk niet alleen in spullen maar zeker ook in wie er gebruik van maakt. Nodig je familie en vrienden uit, niet alleen tijdens de feestdagen. Maar bijvoorbeeld om in de maanden januari en februari als het uitzicht op de lente nog ver lijkt. 

3. Ga aan de slag met geur 

Geurkaarsen, openhaard aan, een appeltaart in de oven of een stoofpotje op het fornuis. Niets maakt een woning zoveel meer een thuis wanneer het er lekker ruikt. Verder helpt het ook om bijvoorbeeld meer te ontspannen in je huis en om lekker op de bank een boek te lezen. En niet voor niets bakken mensen weleens een appeltaart wanneer er kijkers voor hun woning langskomen. Het is dé geur van thuis. 

4. Creëer warmte

Niets maakt een huis killer dan een woning dat gebrek heeft aan warmte. Warmte kan je heel makkelijk creeren door bijvoorbeeld de kachel aan te zetten natuurlijk, maar er is ook meer sfeervolle warmte. Denk bijvoorbeeld aan een houtkachel of een pellet kachel. Te veel van het goede? Zet dan een vuurkorf buiten aan om zo de wintervibes te creëren. Nodig je vrienden uit om deze tip te combineren met de tweede tip. Glühwein, stoofpotje op de winterbarbecue en de warmte trekt door tot diep in je woning. 

Creer ook warmte door gebruik te maken van lekkere plaids en dekens die je dichtbij de zithoek neerlegt. Zo kan je bij kou, of als je na een lange dag neerploft, lekker een dekentje erbij pakken voor het behagelijke gevoel! En het scheelt ook nog eens in de kosten om direct de kachel aan de slingeren. Win-winsituatie!   

Ook relevant