Ethereum is de op één na grootste cryptomunt, na Bitcoin. Maar in tegenstelling tot Bitcoin is Ethereum veel meer dan een ruilmiddel of een opslagplaats van waarde. Ethereum is een gedecentraliseerd computernetwerk, gebouwd op blockchain-technologie. Zoals alle cryptocurrencies werkt Ethereum op basis van een blockchain-netwerk. Een blockchain is een gedecentraliseerd, gedistribueerd openbaar grootboek waarin alle transacties worden geverifieerd en geregistreerd. Het is gedistribueerd zodat iedereen die gebruik maakt van het Ethereum-netwerk een identieke kopie van dit grootboek heeft. Hierdoor kan iedereen in het netwerk alle transcaties uit het verleden inkijken. Decentraal betekent dat het netwerk niet wordt bestuurd of beheerd door een gecentraliseerde entiteit. In plaats daarvan wordt het beheerd door alle gedistribueerde grootboek houders.
Blockchain-transacties gebruiken cryptografie om het netwerk veilig te houden en transacties te verifiëren. Miners gebruiken computers om te “minen” door complexe wiskundige vergelijkingen op te lossen die elke transactie op het netwerk bevestigen en nieuwe blokken toevoegen aan de blockchain. Miners worden beloond met cryptocurrency tokens. Voor het Ethereum-systeem worden deze tokens Ether (ETH) genoemd.
Bitcoin vs Ethereum
Bitcoin wordt in de eerste plaats gebruikt als virtuele munt en als opslagplaats van waarde. Ether kan ook gebruikt worden als een virtuele munt en opslagplaats van waarde, maar het gedecentraliseerde Ethereum-netwerk maakt het mogelijk om applicaties, slimme contracten en andere transacties op het netwerk te laten draaien. Bitcoin biedt deze functionaliteit niet. Ethereum verwerkt transacties ook sneller. Nieuwe blokken worden op het Bitcoin-netwerk om de 10 minuten gevalideerd, terwijl nieuwe blokken op het Ethereum-netwerk om de 12 seconden worden gevalideerd. Er zit ook geen limiet aan het aantal potentiële Ether-tokens. In tegenstelling tot Bitcoin waar de limiet 21 miljoen Bitcoin is.
De voordelen van Ethereum
- Onveranderlijkheid: Elke transactie die op de Ethereum blockchain wordt vastgelegd is onveranderlijk. Dat betekent dat nadat de gegevens verwerkt, bevestigd en geschreven zijn, deze nooit meer kunnen worden gewijzigd. Dit maakt Ethereum dan ook bijna niet te hacken.
- Gedecentraliseerd: Ethereum werkt momenteel volgens een consensusmechanisme dat gebruikt wordt om transacties te verifiëren. Hierdoor wordt de behoefte aan een centrale autoriteit of tussenpersoon overbodig. Smart contracts op basis van de Ethereum blockchain kunnen zelfstandig verwerken.
- Snelle transacties: In plaats van handmatige controles en verificatieprocedures te doorlopen, gebruikt de blockchain geautomatiseerde processen om de geldigheid van een transactie te waarborgen. Dit maakt het niet alleen aanzienlijk sneller, maar ook een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Bitcoin.
- Betrouwbaar: Ethereum bestaat al meer dan 5 jaar en er worden steeds weer nieuwe applicaties op de blockchain gecreëerd en zonder hindernissen uitgevoerd zoals fraude, inmenging van derden, censuur en downtime.
- Programmeerbaar: Eén van de grootste voordelen van Ethereum is dat het programmeerbaar is en dat ontwikkelaars het kunnen gebruiken om gedecentraliseerde applicaties te maken. Dit kunnen financiële diensten, games, smart contracts en andere diensten zijn.
Waar kun je Ethereum kopen?
Ethereum is de laatste jaren enorm populair geworden, dus je kunt het heel gemakkelijk kopen op praktisch elke beurs of website die cryptomunten aanbiedt. We raden Anycoin Direct aan omdat het een veilig en overzichtelijk platform is. Op Anycoin Direct kun je ook je eigen wallet koppelen zodat je in het bezit blijft van je eigen keys.