3 redenen waarom je met private lease meer kunt besparen dan met kopen!


Over private lease zijn de meningen vaak enorm verdeeld. Toch kiezen steeds meer particulieren voor een leaseauto. Maar hoe zit dat nu eigenlijk op financieel vlak? Is een leasecontract daadwerkelijk goedkoper dan kopen of is dit maar een illusie?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de meeste leasecontracten inderdaad een stuk goedkoper zijn, dan wanneer je een auto koopt. Zeker op de lange termijn. Maar hoe komt dat eigenlijk? Hier zijn 3 redenen waarom je – als je wilt besparen – wellicht beter voor een leaseauto kunt kiezen.

1. Gunstigere aanschafprijs


Een van de grootste voordelen van leasemaatschappijen is dat ze veel gunstiger in de markt liggen. Omdat ze op grote schaal auto’s ‘verkopen’ zijn zij in staat om ook de aanschafprijs verder naar beneden te trekken. Iets wat je als particulier eigenlijk nooit lukt. Zelfs niet als je enorm goed kan onderhandelen.

Die gunstigere aanschafprijs heeft ook een positief effect op jou als leaser. Door die lagere aanschafprijs valt er namelijk meer te onderhandelen over het maandelijks tarief. Hierdoor profiteer je indirect van de lagere kosten voor de auto.

2. Besparen op onderhoud


Een auto is niet alleen een flinke uitgave, maar ook daarna zal het nog veel kosten met zich meebrengen. Hierbij moet je niet alleen denken aan verzekeringskosten, maar ook aan het onderhoud. Een auto onderhouden kan flink in de papieren lopen. In het gunstigste geval zal je enkel ieder jaar een periodieke controle moeten laten uitvoeren en scheelt er relatief weinig aan de eerste jaren. Maar hoe ouder de auto wordt, hoe meer er aan zal gaan mankeren. En dan spreek je soms over flinke onderhoudskosten om de auto soepeltjes te laten rijden.

Een leasemaatschappij heeft een landelijk onderhoudsnetwerk. Jij betaalt het maandelijks tarief en hier zit het onderhoud al bij inbegrepen. Hierbij is er wel sprake van een zogenaamd eigen risico. Schades die je had kunnen voorkomen door secuurder te rijden, worden vaak in eigen rekening gebracht. Toch geniet je ook dan van scherpere tarieven dankzij de leasemaatschappij.

3. Minder onverwachte kosten


Het grootste voordeel van een leaseauto op de lange termijn is dat er minder onverwachte kosten zullen zijn. Je weet precies waar je aan toe bent. Je betaalt iedere maand een x-bedrag en vervolgens mag je de auto rijden. Je hoeft enkel nog brandstof zelf te betalen en de rest wordt voor jou verzorgd. Geen extra verzekeringen en belastingen die later nog gerekend worden.

Conclusie

Al met al ben je met een leaseauto in vergelijking met een koopauto een stuk voordeliger uit. Zeker op de lange termijn. Natuurlijk betekent dit niet dat de leasemaatschappij hier niets aan verdient. Zij weten de prijzen namelijk zo laag voor zichzelf te houden, dat zij ondanks lage maandbedragen nog heel veel extra op de auto zullen verdienen. Dat maakt echter niets uit, want zolang het voor jou als automobilist maar voordelig is, blijft het een goedkope manier om altijd een splinternieuwe auto te rijden.

Ook relevant