5x Kerstbesparingstips voor een betaalbare kerst

Moet je dit jaar wat meer op de kleintjes letten? Dat kan, ook tijdens kerst! Er zijn namelijk genoeg besparingstips die je tijdens de feestdagen kan gebruiken!

Gemiddelde uitgaves

In Nederland zijn we langzaamaan steeds meer van kerst gaan houden. Dat is terug te zien in de gemiddelde uitgaves. Die zijn namelijk langzaam overgelopen van Sinterklaas naar 1e en 2e kerstdag voor leuke cadeautjes. We geven per huishouden ongeveer 500 euro uit aan alles wat met kerst te maken heeft. Daarbij moet je denken aan cadeautjes, de kerstboom, de versiering, het kerstdiner en bijpassende outfit. Dat is niet niks en zeker niet als je in deze periode toch een klein beetje probeert te besparen. Gelukkig zijn er altijd tips die je kan toepassen om verstandig met je geld om te gaan.

1. Het kerstdiner

Ben jij dit jaar aan de beurt om het kerstdiner te organiseren of eten jullie altijd met het gezin bij jullie thuis? Ongeacht de omstandigheden, met het kerstdiner wil je altijd wat lekkers op tafel zetten. Natuurlijk hoeft dit geen enorme kalkoen te zijn of voor iedereen een goed stuk hertenbiefstuk. Toch kan je heel erg lekker eten voor een klein prijsje. Doe bijvoorbeeld de boodschappen bij winkels zoals Aldi en Lidl. De kwaliteit is hartstikke prima en je bent een stuk minder kwijt dan bij een van de grotere supermarktketens. Ook de wijnen en het bier kan je prima uit deze supermarkten halen en dat kan vooral schelen op een avond dat de hele familie langskomt.

Je kan ook een Amerikaans feest geven. Daarbij is de traditie dat iedereen zelf in ieder geval de drank meeneemt. Waarom dan ook niet ieder een gerecht? Zo verzamel je al snel vele leuke gerechtjes en het scheelt jou in de kosten. Op die manier kan je lekker lang tafelen met iedereen, eten jullie lekker wat verschillende hapjes en creëer je een leuke en goedkope avond samen.

2. Kerstboom

Besparen op je kerstboom, het kan zeker. Het hangt natuurlijk wel een beetje van jouw smaak af wat voor soort kerstboom je graag in huis wil, maar voor alles is een budgetoptie. Wil je absoluut niet afwijken van je echte spar in huis? Dat snappen we, die ruikt altijd lekker! Maar in plaats van een joekel van twee meter, kan je natuurlijk een klein boompje kopen. Op die manier heb je toch nog de gezelligheid van een echte kerstboom, maar zijn de kosten van de boom een stuk lager. Hang de kerstballen van vorig weer in de takken en gebruik een snoer van led lichtjes. Goedkoper en gezellig!

Vind je het toch zonde om elk jaar weer een nieuwe boom te kopen, maar houdt je niet zo van een kunstkerstboom? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een alternatieve kerstboom in je woonkamer. Die zijn er bijvoorbeeld van stof of van hout. Je kan een alternatieve kerstboom natuurlijk ook zelf maken. Dat is misschien nog wel de meest budget vriendelijke optie.

3. Kerstcadeaus

Dan zijn er natuurlijk ook nog de cadeautjes. De meeste mensen betalen een aardig bedrag aan cadeautjes met kerst. Van de 500 euro die we per huishouden met de feestdagen besteden, gaat ongeveer de helft naar cadeautjes toe. De cadeaus die we onder de boom neerleggen zijn met name elektronische apparaten en gadgets. Dan is het logisch dat de prijs omhoog schiet. Dit soort cadeaus hoef je natuurlijk niet te geven als je iets krapper bij kas zit. Het gaat ten slotte om de kerstgedachte en een kleinigheidje onder de boom. Zoek een leuk alternatief voor een bepaalde gadget of kijk eens of je zoiets ook tweedehands op de kop kan tikken.

Jullie kunnen met het gezin natuurlijk ook loodjes trekken. Dat wordt ook vaak met Sinterklaas gedaan, maar Secret Santa is ook hartstikke leuk met kerst. Het budgetvoordeel daarin is dat iedereen maar één cadeau of surprise hoeft te maken, dus voor jezelf houd je de prijs laag. Als je het helemaal goedkoop wil doen, laat je iedereen zelf iets maken als cadeau. Iets kopen is verboden, er moet zelf geknutseld worden. Misschien niet zo mooi als een stel nieuwe AirPods, maar wel minstens zo leuk!

4. Versiering en verlichting

Als kerstfan wil je het liefst je hele huis versieren met mooie en gezellige lichtjes, maar kan dat wel als je wil besparen tijdens kerst? Natuurlijk kan je je huis gezellig versieren met lichtjes. Dat doe je gemakkelijk met led verlichting. Misschien is het je al wel bekend, maar led verlichting is een stuk duurzamer en goedkoper dan conventionele verlichting. Daarom is het ook altijd goed om je gloeilampen te vervangen voor led lampen. Met het gebruik van led verlichting kan je al gauw de energiekosten flink omlaag draaien. Zeker als de kerstversiering bij jou thuis een aantal uren op een dag brandt. Dat ga je dan weer merken op de energierekening en daar ben je jezelf later dankbaar voor!

5. Zet geld opzij

Vind je het lastig om in december alles in een keer te betalen? Zet dan alvast wat geld opzij eerder in het jaar. Begin in September of oktober al met sparen. Als je elke maand 50 euro aan de kant zet, heb je in december zo 150 euro over om te besteden aan leuke cadeautjes of een lekker kerstdiner. Is sparen voor jou wat lastiger omdat je niet zo veel over houdt, dan kan je ook elke maand van het jaar 10 euro in een speciaal kerst potje doen. Zo voelt het minder zwaar in je beurs en boek je ongeveer hetzelfde resultaat.

Ook relevant