Alles wat je moet weten over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Zodra je een bedrijf start, is het belangrijk om je te informeren over nieuwe belastings- en verzekeringsvormen. Want wat als je nieuwe medewerker koffie laat vallen over de telefoon van uw klant? Wie is er dan aansprakelijk en hoe los je dit op? Dit soort ongelukjes zitten in een klein hoekje, maar zonder een goede verzekering kan het veel onnodig gedoe met zich meebrengen. Tegenwoordig wordt bovendien het aantal claims ieder jaar hoger. Het is daarom verstandig om dit soort situaties te voorkomen en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar wat houdt dit precies in? En wat voor type aansprakelijkheidsverzekering is dit? Om het overzichtelijk te maken, hebben wij alles op een rijtje gezet wat je moet weten over een  bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Voor wie is het?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dient voor elke ondernemer en iedereen die een bedrijf start of heeft. Dit geldt voor bedrijven met verschillende rechtsvormen van ondernemers. Het is namelijk zowel nuttig als je eenmanszaak als een zzp-bedrijf start. Je zult je vast afvragen welke schade er verzekerd wordt bij een eenmanszaak. Dit is meer voor de hand liggend dan je denkt, want het kan ook jou morgen overkomen dat je per ongeluk thee knoeit over de laptop van een medewerker! Of dat een product van jou schade veroorzaakt. Het is daarom voor bijna elke ondernemer zeer nuttig om deze aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar toch komt het voor dat soms een opdrachtgever of een leverancier erom vraagt. Deze verzekeringsvorm verschilt van een beroepsaansprakelijkheid, aangezien hierbij de schade altijd direct te maken heeft met het beroep. Hierbij wordt een beroepsfout verzekerd, maar bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat het om schade die u of uw medewerkers, bedrijf, producten of diensten waarbij er sprake is van schade aan personen of schade aan spullen. Het verschilt dus iets van elkaar en het is goed om te weten wat het verschil tussen deze twee verzekeringsvormen precies inhoudt. Wat betreft een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dient het dus ook alleen voor een ondernemer of iemand die een bedrijf start of heeft.

Wat wordt wel en niet verzekerd?

Het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is verstandig als je verzekerd wilt zijn voor schade die veroorzaakt wordt door werkzaamheden van jezelf of een medewerker. Bovendien ben je hiermee ook verzekerd voor schade die veroorzaakt wordt door jouw producten. Schade kan veroorzaakt worden door jou of je medewerkers, maar ook aan jou of je medewerkers. Zo ben je ook verzekerd voor schade aan spullen van jou, een medewerker of materiaal dat je huurt of leent. Als laatst is het ook belangrijk om te weten dat je verzekerd bent voor schade aan gebouwen. Maar wat wordt er dan niet verzekerd? Je bent bijvoorbeeld niet verzekerd voor het vergeven van verkeerd advies aan klanten of andere externe. Bovendien ben je ook niet verzekerd voor schade aan jezelf of je eigen bedrijf dat door jezelf wordt veroorzaakt. Zo zijn er nog enkele andere voorwaardes, bijvoorbeeld dat schade door opzet niet vergoed wordt. Desalniettemin wordt veel wel vergoed en vermijd je met een verzekering onnodige risico’s en kosten!

Ook relevant