Zo geef je jouw woonkamer meer sfeer

Zit je nu op de bank en kijk je een beetje sip om je heen omdat je sfeer mist in huis? Sfeer is een heel belangrijk onderdeel in huis. Maar helaas kun je tot op de dag van vandaag nog niet een blik sfeer opentrekken om zo de boel wat op te vrolijken. Maar er zijn wel andere dingen die je kunt doen. Wij vertellen je in deze blog hoe je jouw woonkamer meer sfeer geeft. Lees je mee? 

Als we op zoek gaan naar de betekenis van sfeer dan zien we het volgende staan: de indruk die een bepaalde sfeer of plaats wekt. Dus ja, sfeer kan ook negatief zijn. Maar in deze blog gaan we uit van de positieve werking van sfeer. Oftewel: de ontspannen en huiselijke sfeer van jouw woonkamer. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een heerlijke Woodwick kaars aansteekt. Maar er is nog veel meer dat je kunt doen. Let maar op!

1. Kies voor warme kleuren 

Uit onderzoek is gebleken dat sfeer ook ontstaat wanneer er warme kleuren worden gebruikt. Een warm kleurenpalet zorgt ervoor dat je woonkamer al snel een warme uitstraling krijgt dan wanneer je voor harde kleuren kiest. Denk bijvoorbeeld aan grijs en zwart, tegenover oranje en bruin. 

2. Ga voor ronde vormen 

Meubels in ronde vormen komen sfeervoller over dan wanneer je kiest voor veel vierkante en rechte vormen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mooie ronde Riverdale salontafel. Maak ook gebruik van verschillende hoogtes. Zo kun je kleine ovalen bijzettafels erbij zetten. Of zet een mooie ronde poef bij de bank. Op kleine ronde krukjes kun je mooi een grote plant neerzetten. 

3. Harmonie creëren

Dit is een lastige, want harmonie kan voor iedereen anders zijn. Maar we gaan proberen om het voor je uit te leggen zodat jij het ook kan. Allereerst zijn constaterende kleuren geen goed idee als je op zoek bent naar sfeer en harmonie. Harmonie betekent dat er een plan is in jouw woonkamer. Alles wat je bij elkaar hebt uitgezocht past in een zekere zin bij elkaar. Er is als het ware een rode draad te vinden in jouw woning. Dat kan een kleur zijn die steeds terugkomt, maar ook een vorm of een stijl. 

4. Ga voor zachte verlichting

Je woning kan nog zo prettig aanvoelen, zodra je een TL-buis aanzet is de kans groot dat de sfeer weg is. Zachte verlichting is belangrijk als je op zoek bent naar sfeer. Denk bijvoorbeeld aan dat moment wanneer de kroeg gaat sluiten en het licht aan gaat. Alles sfeer is. Zachte verlichting kun je ook creëren door dimmers te gebruiken. 

5. Kies voor zachte accessoires 

Een kleedje op de bank of een kussentje in een stoel. En wat te denken van een vloerkleed in de woonkamer. Zachte accessoires halen het koude randje uit jouw woning. En creëren op die manier dus voor sfeer! En wegzakken in een warme bank met kussens is nu eenmaal prettiger dan op een koude leren bank. 

Meer weten over een knusse woning? Bekijk dan deze video!

Ook relevant