Alles wat je moet weten over zwarte schimmel

Schimmels zijn misschien wel de grootste nachtmerrie van iedere huiseigenaar. Naast dat het er totaal niet mooi uitziet, heeft het ook nog eens ontzettend grote gevolgen voor de gezondheid. Schimmels zijn er in werkelijk alle soorten en maten. Maar één van de meest bekende schimmels – en tevens de meest voorkomende schimmel in huis – is de zwarte schimmel.

Hoewel we deze schimmel bijna allemaal wel eens gezien hebben, weet je hier misschien nog maar weinig van. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Is het nu echt zo gevaarlijk als men denkt? Wat zeggen de zwarte schimmel gezondheid feiten? Hoe kun je deze schimmel voorkomen? En hoe los je een dergelijk schimmelprobleem weer op? Hier lees je alles wat je moet weten over zwarte schimmel!

Hoe ontstaat zwarte schimmel precies?


Zwarte schimmel is de meest voorkomende schimmel in de Nederlandse woningen. Hoewel het overal in huis kan voorkomen, wordt deze het vaakst gezien in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken. In principe hoeft de aanwezigheid van schimmel niet direct problemen op te leveren. Eigenlijk is er in iedere woning wel een spoor van schimmels aanwezig. Dit is vaak naar binnen gekomen tijdens de bouw. Geen probleem, zo lang je de schimmels verder geen voedingsbodem geeft om verder te groeien.

Wanneer er veel vocht in huis aanwezig is en er te weinig mogelijkheden zijn om te ventileren, veroorzaakt dit een fantastische voedingsbodem voor schimmels. Schimmels gedijen uitstekend bij vochtige omstandigheden. Bij een hoge luchtvochtigheid kunnen ze binnen korte tijd explosief groeien. Door een gebrek aan ventilatie, afzuiging of andere vochtproblemen krijgt zwarte schimmel vrij spel. Hoe hoger de concentraties van deze schimmel, hoe gevaarlijker dit zal zijn voor de gezondheid.

Risico’s voor de gezondheid

Schimmels kunnen veel gevaren opleveren voor de gezondheid. Dit is in de meeste gevallen gelukkig niet dodelijk. Maar ook dat komt wel eens voor. Bijvoorbeeld bij mensen met een zwakke gesteldheid die door de indirecte gevolgen van schimmels toch komen te overlijden. Omdat ze een zware luchtweginfectie oplopen of door een zware astma-aanval.

In de meeste gevallen zijn de risico’s voor de gezondheid vervelend, maar gelukkig niet dodelijk. Bij een explosieve groei van zwarte schimmel kunnen er giftige stoffen optreden die de gezondheid aantasten. Hierbij gaat het met name om het stofje mycotoxine. Wanneer je deze stof langdurig inademt, kan dit enorme gezondheidsproblemen opleveren. Mogelijke symptomen die je kunt ervaren zijn:

  • Allergische klachten of een verergering van de al bestaande klachten
  • Keelpijn
  • Vermoeidheid
  • Problemen met de luchtwegen
  • Lagere weerstand
  • Misselijkheid
  • Huidirritatie
  • Pijn aan zenuwen en gewrichten

Zwarte schimmel in huis oplossen

Schimmels treden enkel op wanneer de luchtkwaliteit in huis niet goed is. Dit zien we bijvoorbeeld in badkamers en keukens waar niet voldoende geventileerd wordt of waar geen afzuiging wordt gebruikt.

Gelukkig betekent dit dus ook dat zwarte schimmel goed te voorkomen is. Door beter te ventileren, een betere luchtvochtigheid te creëren in huis en deze goed schoon en droog te houden, verklein je het risico op zwarte schimmel aanzienlijk.

Is er onverhoopt toch al zwarte schimmel opgetreden? Dan kan deze professioneel worden verwijderd. Ook kun je hier zelf mee aan de slag gaan door een speciale schimmelverwijderaar aan te schaffen of bij kleine plekjes een sopje met azijn te maken.

Ook relevant