Justlease: alles wat je moet weten over het leasebedrijf

Justlease, onderdeel van Terberg Leasing, noemt zichzelf de nummer 1 in private lease. Dat is natuurlijk nogal wat. Want wanneer ben je nou de nummer 1 en hoe onderscheiden ze zichzelf van andere bedrijven? Wij zochten het voor je uit en zetten alles wat je moet weten over het bedrijf Justlease op een rij.

Wat is private lease?

Met private lease rij je als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag zonder dat deze van jou is. Behalve de brandstof zijn alle kosten die je aan een auto kunt hebben inbegrepen. Voor de belastingaangifte verandert er niets, anders dan bij zakelijk leasen hoef je met private lease geen fiscale bijtelling te betalen.

De periode bepaal je zelf, je kunt vaak kiezen uit een looptijd van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Het maandbedrag is inclusief de kosten voor:

  • Reparatie en onderhoud
  • Allriskverzekering 
  • Motorrijtuigbelasting (wegenbelasting) 
  • Onderhoud, bandenvervanging, schadeherstel en glasreparatie 
  • Afleveringskosten en verwijderingsbijdrage 
  • Afschrijvingskosten 
  • Pechhulp

Wat is Justlease?

Via Justlease kun je auto’s leasen. Het bedrijf is onderdeel van Terberg Leasing. In 2012 had dit bedrijf de ambitie om de wereld van auto lease te veranderen. Ze wilden het leasen namelijk ook bereikbaar maken voor particulieren. Via hun product: private lease, hebben ze hun doel gerealiseerd. Op hun website wordt aangegeven dat ze leasen als prioriteit hebben en dat ze hun klanten slimme mobiliteitsoplossingen bieden.

Een groot voordeel van het leasen van een auto bij Justlease is de flexibele kilometerbundel. Je kunt namelijk ieder kwartaal één keer gratis je kilometerbundel aanpassen via de app van Justlease. Op deze manier voorkom je dat er aan het einde van het jaar extra kosten in rekening worden gebracht voor meer gereden kilometers. In tegenstelling tot andere leasemaatschappijen spreek je met Justlease een verwachte kilometerbundel per maand af en niet per jaar. Deze kilometerbundel kun je dus ieder kwartaal wijzigen.

Hoe lease je bij Justlease?

Voordat je een auto kunt leasen moet je het acceptatieproces doorlopen. Na dit proces wordt bepaald of jij een auto mag leasen. Je moet namelijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet een aantal stappen volgen. Allereerst moet je belangrijke documenten aanleveren, zoals een kopie van je rijbewijs en een loonstrook. Bij het rijbewijs wordt dan gekeken of deze nog geldig is en je de weg op mag. Via de loonstrook kan het bedrijf kijken of je wel kredietwaardig bent.

Kredietwaardigheid

Of je kredietwaardig bent, hangt niet alleen af van je loonstrook. Deze kredietwaardigheid wordt ook bekeken via je NAW-gegevens. Samen met EDR Credit Services krijg je dan inzicht in je kredietwaardigheid. Als Justlease vindt dat je een te groot kredietrisico bent, dan zullen ze je aanvraag meestal afkeuren. Deze afwijzing zal je dan per email ontvangen.

Steeds populairder

Privé leasen wordt steeds populairder en ook steeds meer partijen bieden het aan. In 2017 waren er ongeveer 100.000 private lease auto’s geregistreerd. In 2018 waren dit er al ruim 150.000. Vanaf daarna is het alleen maar omhooggegaan. En dat is niet zo gek.

Toen private lease ontstond, waren het vooral kleine compacte auto’s uit het A-segment die werden geleased. Dit werd gedaan voor relatief lage maandbedragen van 200 tot 250 euro en een relatief korte looptijd. Maar inmiddels heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar contracten tussen de 300 en 450 per maand. Je kunt nu ook luxere auto’s uit het B- en C-segment aanschaffen.

Kosten private lease

Wat ben je nou kwijt als je een auto gaat leasen? Nou dat kan best verschillen. Gemiddeld betalen de meeste mensen met een private leaseauto zo tussen de 200 en 400 euro per maand. Dit zijn dan puur de kosten van het leasecontract. Naast deze kosten moet je niet vergeten dat je nog brandstofkosten hebt, eventuele bekeuringen en schades. Soms moet je ook extra betalen voor zaken als een cascoverzekering, pechhulp of vervangend vervoer.

Het is ook belangrijk om goed na te denken over het aantal kilometers dat je van plan bent om te gaan rijden. Als je meer kilometers maakt dan je hebt afgesproken, wordt hiervoor extra geld in rekening gebracht. De kosten per kilometer variëren tussen de 5 tot 18 cent per kilometer.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je minder kilometers rijdt dan afgesproken. De meeste lease aanbieder bieden een minimum kilometerbundel aan. Zoals bijvoorbeeld 10.000 of 12.000 km per jaar. Als je minder kilometers hebt gereden, wordt dit niet altijd vergoed of verrekend. Het hangt dus af van het bedrijf waar je zit of het pakket dat je hebt aangeschaft.

Kosten leasetarief bij Justlease bestaan uit:

  • De leaseprijs is inclusief 21% BTW
  • Rente en afschrijving
  • Onderhoud, reparatie en banden
  • Schadeherstel en ruitreparatie
  • (Inter)nationale pechhulp
  • Verhaalbijstand bij een ongeval
  • Vervangend vervoer binnen 24 uur
  • Wegenbelasting
  • Allriskverzekering

Voordelen van private lease

  • Je rijdt altijd in een nieuwe auto
  • Geen onvoorziene kosten voor reperaties en onderhoud. Met private lease betaal je een vast bedrag per maand en kom je dus niet voor verrassingen te staan. Alleen brandstofkosten en eventuele verkeersboetes zijn voor je eigen rekening.
  • Geen eigen (spaar)geld nodig om een auto te leasen. Als je aan het sparen bent voor een vakantie of voor een huis hoef je hiervan niks in te leveren voor een lease auto. Je kunt je spaargeld dus lekker ergens anders voor gebruiken.
  • Je hebt geen gedoe met het kopen en verkopen van een auto. De auto blijft namelijk eigendom van de leasemaatschappij.
  • Het is erg interessant voor zowel jong en oud. Als je jong bent, heb je waarschijnlijk nog geen grote spaarrekening en nog geen no-claim korting opgebouwd. Private lease is dan een aantrekkelijke optie voor een nieuwe en betrouwbare auto. Ook voor oudere mensen biedt het een uitkomst. Zij hebben vaak moeite met geld lenen voor de aankoop van een auto.
Ook relevant