De unieke natuur van de Waddeneilanden

Wanneer je dagelijks leven zich afspeelt in de Randstad of een andere grote stad, kan de behoefte naar natuur soms erg aandringen. Voor een mooie natuur hoef je niet ver te reizen: Nederland biedt genoeg mooie plekken om te ontsnappen. Denk bijvoorbeeld aan de Waddeneilanden. Alleen al de boottocht kan het gevoel geven dat je naar een hele andere wereld gaat.

Texel, Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog vormen samen de Nederlandse waddeneilanden. Een aantal eilanden is wat makkelijker te bereiken dan andere, maar elk eiland biedt unieke kenmerken en faciliteiten.

Een bezoek aan Vlieland

Ooit eens gedacht aan bezoek aan Vlieland? Zoek dan eens op vakantiehuis Vlieland. Het eiland is evenals Schiermonnikoog autoluw, wat inhoudt dat je in principe niet met je motorvoertuig de zee oversteekt. Op het eiland zet je jouw te voet of per fiets voort. Bij aankomst zijn er verschillende mogelijkheden om een fiets te huren. Je kan natuurlijk ook je eigen fiets meebrengen.

De bossen, duinen en zandvlaktes op het eiland vormen een oase aan rust. Omdat er relatief weinig mensen wonen, bestaat bijna het volledige eiland uit natuur. De kans dat je het gevoel hebt dat je alleen bent, is daardoor erg groot. Geniet op het eiland van de vogels, de wind die tussen door bomen heen waait of juist van de leegte op de zandvlakte.

Ontdek het wad op Ameland

Als je niet vies bent van wat modder en wel fan bent van een flinke wandeling, dan is wellicht het wad iets voor jou. Het is namelijk mogelijk om van het vaste land naar een eiland, in dit geval Ameland, over het wad te lopen. De route is 10 kilometer lang en onder begeleiding van een gids zal je een kleine vier uur door het wad banjeren. Ondertussen wordt er ook informatie vertelt over de omgeving en het leven op het wad kan vertellen.

Aangekomen op Ameland zijn Nes en Buren leuke dorpjes op bezoeken. Veel ondernemers richten zich op het toerisme. De voorzieningen zullen erg toegankelijk zijn. Ook is de Vuurtoren van Ameland, de toeristische trekpleister van eiland, vanaf deze dorpjes makkelijk bereikbaar. Is hoogte niet iets voor jou? Bekijk dan architectuur wat dichter aan de grond. Veel gebouwen op Ameland stammen nog uit de 18e eeuw.

De natuur van Terschelling

Wandelaars zullen bij een week op Terschelling zich niet vervelen. De ruim 200 kilometer aan (onverharde) wandelpaden, brengt je naar alle uithoeken van het eiland. Of je nu opzoek bent naar een heide, duinen, kwelder, het strand of een bos; Terschelling biedt het allemaal. Maar ook als fervent fietser hoef je niet getreurd te zijn, er is ook 70 kilometer aan fietspaden aanwezig!

Nu leven we nog steeds in Nederland en kan het zijn dat het in jouw vakantieweek de hele week regent en hard waait. Ook dan zijn er nog genoeg activiteiten die je op Terschelling kan doen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de glijbanen in het zwemparadijs of bekijk de natuur van de zee in het aquarium. Natgeregend, bekijk eens hotel Terschelling op het internet, zodat je aan het einde van de dag een lekkere douche kunt nemen.

Ook relevant