Kosten Amazon Prime: is Prime Video de goedkoopste?

Lekker een avondje op de bank. Televisie aan, snacks erbij en genieten maar. Maar voor welke streamingsdienst ga je nu kiezen? Amazon Prime is relatief nieuw in Nederland. We kennen natuurlijk Netflix (zie hier de Netflix kosten) en zelfs onze ‘eigen’ NPO heeft een platform waarop je kunt streamen en vooruit kunt kijken. Maar is Prima Video, de streamingsdienst van Amazone, de goedkoopste? Wat is het verschil? En voor welke streamingsdienst kun je nu eigenlijk het beste kiezen? We vertellen het jou allemaal in deze blog. 

Amazon Prima Video wordt ook wel een video on demand-platform genoemd, met andere woorden een streamingsdienst. Het principe is simpel. Je betaalt één vast bedrag per maand en je kunt kijken wat je maar wilt en wanneer je maar wilt. Het verschil in streamingsdiensten zit ‘m dus niet direct in het principe, maar zeker wel in prijs en aanbod. Zo kun je bijvoorbeeld bij Videoland televisieprogramma’s terugkijken of vooruitkijken welke op de “normale” televisie ook te zien zijn. Het verschil is alleen dat jij voor jouw favoriete programma niet thuis hoeft te blijven en je hoeft ook niet te wachten op een nieuwe aflevering. En het grootste voordeel van een streamingsdienst is misschien wel: kijken zonder verdere onderbrekingen van reclames.

Veel streamingsdiensten, zoals Amazon Prime, Netflix en Videoland hebben meer dan duizenden films en series. Niet alleen uit het buitenland, zoals series uit Amerika of de UK. Maar ook in Nederland maken we steeds meer films en serieus van hoge kwaliteit. Vaak kun je uit veel verschillende genres kiezen. Een streamingsdienst heeft dus meestal niet maar één genre. Wel kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld kiest voor Disney+. Je kan natuurlijk verwachten dat je hier veel Disney-films en series kunt vinden. Maar ook films en series van Pixar, Marvel en zelfs van National Geographic vind je hier. Streamingsdiensten proberen het aanbod zo groot mogelijk te maken, zodat iedereen iets kan kijken wat hij of zij leuk vindt. 

Netflix & Chill 

Het was Netflix dat als eerste voet op Nederlandse bodem zetten en ons kennis liet maken met onbeperkt films en series kijken. Niet meer wachten op een nieuwe aflevering, niet meer op zondag alles wat je had opgenomen terugkijken. Nee, kijken naar de mooiste films en tofste series wanneer jij maar wilde. Bingewatchen werd een nieuwe verslaving. Televisiemakers en omroepen zagen hun kijkers kiezen voor Netflix. En dus besloten veel omroepen en andere films- en televisiemakers om mee te stappen op deze onbeperkte stroom aan video’s en series. En daarom is de keuze in streamingsdiensten vandaag de dag reuze. 

Zo hebben we:

 1. Amazon Prime Video 
 2. Pathé Thuis
 3. Disney+
 4. Ziggo Movies & Series 
 5. Film1
 6. Youtube Premium 
 7. Discovery+
 8. Videoland
 9. NPO Plus
 10. NLZIET
 11. Apple TV+
 12. HBO Max 

Aanbod is dus op bijna alle streamingsdiensten divers. Nu hadden we het al even over Disney+. Maar je kan op bijvoorbeeld NPO Plus vooral Nederlandse series en films verwachten. Al worden hier ook zeker goede Engelse en Amerikaanse films gedeeld of uit andere Europese landen. Wil je meer Amerikaanse series volgen dan is HBO Max of Amazon Prime Video een streamingsdienst voor jou. Kijk dus zeker eerst naar het aanbod voordat je één of meerdere streamingsdienst afsluit. 

Is Amazon Prime Video de goedkoopste?

Naast aanbod kun je dus ook letten op prijs. Want hoewel dit het nieuwe televisie kijken is, kun je natuurlijk niet overal een abonnement opnemen. Je kan tenslotte maar één video tegelijk kijken. Vaak bieden streamingsdiensten je wel een korting aan wanneer je het direct voor een jaar afneemt. 

Als we kijken naar de gemiddelde prijs dan komen we op zo’n 10 euro per maand uit. Netflix is daarmee het gemiddelde. Een absolute goedkopere optie is Amazon Prime Video. Deze kost namelijk slechts 3 euro per maand. Amazon Prime levert goede films en series af. Amazon kennen we natuurlijk als een gigantisch bedrijf dat eerder kiest voor massa dan voor de hoogste prijst. Sinds maart 2020 kunnen wij in Nederland ook Amazon Prime Video afsluiten. Eerder was dit nog niet mogelijk omdat het een Amerikaans bedrijf is. Daarnaast is Amazon ook goed in het luisteren naar de wens van de kijkers. Zo werden alle Harry Potter-films op Amazon geplaatst, terwijl Netflix deze kans niet nam. Amazone plaatst niet zomaar films en series, maar kiezen voor de grote namen. Denk aan Green Book, Bohemian Rhapsody en The Office. Je moet je voorstellen dat het een streamingsdienst behoorlijk wat kost op het gebied van licenties. En dan is 3 euro per maand niet duur. Houd er wel rekening mee dat er ook films te huur zijn, niet alle titels zijn inbegrepen. Maar met de inbegrepen films kun je wel nog een flinke tijd zoet zijn. 

Prijzen verschillende streamingsdiensten

En welke heb je dan nog meer? Als we bijvoorbeeld kijken naar Pathé Thuis dan is dat een goede optie voor mensen die niet vast willen zitten aan een abonnement. Bij Pathe Thuis kun je namelijk een film huren. Je betaalt dan dus per video en niet voor een maandelijks abonnement. Je kan de film 30 dagen bekijken. Je kan eventueel de film ook kopen dan kun je ‘m onbeperkt kijken. 

Ziggo Movies & Series zit iets boven het budget. Deze kost 12 euro per maand. En is alleen beschikBaar voor klanten van Ziggo. Film1 biedt voor 10 euro per maand een abonnement, al kan dit ook wisselend zijn omdat het ligt aan je TV-aanbieder. Videoland biedt verschillende abonnementsvormen aan. Beginnend bij 5 euro en het duurste abonnement is 10 euro. 

Ook relevant