Geld besparen op je vaste lasten? Zo doe je het!

Geld besparen is een onderwerp dat in ieder huishouden centraal zou moeten staan. Het besparen van geld geeft je namelijk de mogelijkheid om je geld naar eigen keuze ergens anders aan uit te geven. Nu is het besparen van geld in de praktijk helaas lastiger dan dat het klinkt. Dit komt omdat je voorafgaand aan een bepaalde tijdsperiode nooit je exacte kosten en inkomsten kunt inschatten. Omdat het geld besparen wel erg belangrijk is geven we je in deze blog enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

Potjes

Je kunt het gemakkelijkst geld besparen door jouw geld onder te verdelen in potjes. Hoe specifieker de potjes zijn, hoe meer grip jij op je financiën zult krijgen. Denk hierbij aan een potje voor woninggerelateerde uitgaven, een potje voor boodschappen, een potje voor onverwachte kosten en bijvoorbeeld een spaarpotje. Het belangrijkste van deze potjes structuur is dat je je hier strikt aan houd. Alleen wanneer jij je kosten ook daadwerkelijk beperkt tot het bedrag dat je in dit potje hebt gestopt kun je onderaan de streep geld overhouden. Het is dan ook niet de bedoeling om het geld uit het spaarpotje te gebruiken voor kosten die eigenlijk uit een van de andere potjes betaald zouden moeten worden.

Spaardoelen

Sparen is vaak moeilijk omdat men niet spaart voor een specifiek doel. Het is natuurlijk leuk om bijvoorbeeld tienduizend euro op de bankrekening te hebben, maar als je hier geen doel voor hebt, dan is het erg moeilijk om hiernaar toe te werken. Probeer daarom altijd met spaardoelen te werken. Een goed voordeel van een spaardoel is iets dat je al een langere tijd wilt. Denk hierbij aan een vakantie, een auto of bijvoorbeeld een etentje in een restaurant. Deze spaardoelen representeren allemaal een bepaalde waarde. Als jij de waarde van jouw spaardoel deelt door het maandbedrag dat jij kunt sparen kun je precies inzien wanneer je jouw spaardoel zal behalen. Over het algemeen werkt dit erg motiverend om iedere maand het bepaalde bedrag in jouw spaarpot te stoppen. Hoe vaker je hierin verzuimt, hoe minder snel jij je spaardoel ook zult halen. 

Ook relevant