Geld lenen? Vergeet deze tips niet!

De feestmaand is weer achter de rug, wat veel gezelligheid met zich meebracht, maar wellicht ook financiële onzekerheid. Soms kun je wel een extraatje gebruiken en is geld lenen een goede oplossing. Bedenk dan wel dat er ook veel risico’s bij geld lenen komt kijken. Daarom is het verstandig om verschillende leentips in gedachte te houden bij het maken van een keuze uit de verschillende kredietverstrekkers en leningen. Om het jou gemakkelijk te maken, hebben wij vijf leentips op een rijtje gezet. Lees dus snel verder!

Vergelijken

Je kunt een keuze maken uit verschillende kredietverstrekkers en het is begrijpelijk dat je soms niet weet waar je moet beginnen. Daarom kun je het jezelf gemakkelijker maken door het zoekproces over te laten aan experts. Met het inschakelen van adviseurs zorg je ervoor dat je de beste lening kiest voor jouw situatie tegen de laagste rente. Kies dan wel een betrouwbare en veilige dienstverlening uit zoals bij Krediet. Een financieel adviseur hoort namelijk aangesloten te zijn bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om jou de zekerheid te geven van een betrouwbare dienstverlening. Daarnaast bespaart het jou ook simpelweg veel tijd en moeite als adviseurs na een persoonlijk gesprek de best mogelijke keuze hebben gemaakt voor jou. 

Verstandige keuze

Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden of het lenen van geld rendabel en noodzakelijk is. Je sluit namelijk vaak een lening af voor jaren, dus het is belangrijk om er van tevoren goed over na te denken. Het is vaak verstandiger om geld te lenen bij een kredietverstrekker in plaats van bij familie of vrienden. Ondanks de laatste keuze wellicht goedkoper is, leiden problemen met terugbetalen vaak tot irritaties. Vandaar dat het vaak verstandiger is om een offerte aan te vragen bij een kredietverstrekker, zodat je dit ten alle tijden voorkomt. Bovendien is het belangrijk dat je een verstandige keuze maakt gebaseerd op de verschillende voorwaarden van een lening. Je wilt natuurlijk niet uiteindelijk voor onverwachte kosten komen te staan. 

Vast of variabel

Nadat je alle kredietverstrekkers met elkaar vergeleken hebt en de voorwaarden goed doorgenomen hebt, kun je nadenken over welke soort lening het best bij jou past. Je gekozen lening heeft namelijk ook invloed op je rente, namelijk of deze variabel of vast is. Je zult je vast afvragen of een vaste of variabele rente beter is. Echter is hier geen antwoord op, omdat dit compleet afhankelijk is van jouw bestedingsdoel. Als je van tevoren een exact bedrag wilt vastleggen kun je het best een persoonlijke lening afsluiten. Met deze lening krijg je in één keer het exacte bedrag gestort, maar is het niet mogelijk om je afgeloste geld opnieuw op te nemen. Daarentegen heb je wel een vaste rente en looptijd. Met een doorlopend krediet heb je een variabele rente waarbij je wél het afgeloste geld opnieuw kunt opnemen. Maar dit zorgt ervoor dat je looptijd en rente niet vaststaat, wat eventueel wat onzekerheden met zich mee kan brengen. Wel geeft het je meer flexibiliteit als je nog onzeker bent van het bedrag dat je wilt lenen. Uiteindelijk is er voor ieder wat wils, maar is het belangrijk om eerst je eigen financiële wensen inzichtelijk te krijgen.

Ook relevant