Geld lenen voor bitcoins

Goedkoop lenen om te investeren in bitcoins? Met alle hypes rond bitcoins en andere crypto, kom je misschien in de verleiding om er zoveel mogelijk in te investeren – en mogelijk zelfs veel geld te lenen om dit te doen. Cryptocurrencies zijn al geruime tijd een populaire investering en het lijkt alsof er elke dag verhalen zijn over mensen die rijk worden door erin te investeren. Het klinkt als een goed idee om te investeren in crypto’s, maar er kleven ook risico’s aan investeringen in bitcoins of andere cryptovaluta’s.

Risico’s geld lenen bitcoins

De markt voor cryptocurrency is extreem volatiel. Er zijn van de ene op de andere dag enorme schommelingen in de prijzen van digitale valuta. In maart 2017 kostte bitcoin bijvoorbeeld €860 en in slechts een paar maanden tijd steeg het tot €17.700 in december. Een paar jaar later bereikte de prijs van Bitcoin in april 2021 een recordhoogte van €56.390. Het rendement kan dus erg hoog zijn, maar als je jouw aan- en verkopen niet precies op het juiste moment uitvoert – wat erg moeilijk is – loop je het risico om geld te verliezen. 

Daarnaast zijn de kosten van het kopen van cryptocurrencies niet altijd in lijn met hun onderliggende waarde. Zo zijn cryptocurrency prijzen gevoelig voor tweets van beroemdheden of een hype op sociale media. Als de prijs van virtuele valuta wordt opgedreven omdat ze de nieuwste meme-aandelen worden (denk aan dogecoin), kan de prijs kelderen wanneer mensen doorgaan naar de volgende trend. 

Als je in bitcoins wilt investeren en je onderzoek hebt gedaan, kan het een goede zaak zijn om wat aan jouw portefeuille toe te voegen. Wil je naast bitcoins ook investeren in andere crypto? Lees je dan goed in over de cryptocurrency en vergeet niet dat het risicovoller kan zijn dan de grotere cryptocurrencies. Een tactiek die vooral toegepast wordt op cryptovaluta of tokens met een lage marktkapitalisatie en lage liquiditeit is een “pump en dump”. Dit is een manier van koersmanipulatie.

Geld lenen bitcoins verstandig?

Geld lenen om te investeren in bitcoins kan veel winst opleveren, maar het kent ook risico’s. Met investeringen duurt het vaak even voordat je doorhebt hoe de markt precies werkt en hoe je het beste resultaat uit je investering kan halen. Met bitcoin is dit ook het geval, maar er komt nog meer bij kijken doordat je moet ontdekken hoe de crypto wereld in elkaar steekt met wallets, blockchains, betaalmethodes enzovoort. Daarom handig om eerst goed onderzoek te doen naar de geschiedenis van het cryptogeld. 

Door een lening af te sluiten moet je ook rente lening betalen over het geleende bedrag. Dit terwijl de investering speculatief is. De lening moet je uiteindelijk betalen, ongeacht of jouw investering slecht presteert of juist geld oplevert. En het kan zijn dat je op een ongelegen moment gedwongen wordt om bitcoins te verkopen als je moeite hebt om de termijnen te betalen. Die betalingen kunnen een financiële last worden als je beleggingsverliezen lijdt.

Spreid je beleggingen zodat je de risico’s kunt verminderen. Beleg het geleende geld in verschillende beleggingscategorieën naast bitcoin, zoals aandelen in verschillende landen en industrieën en obligaties.

Ook relevant