Hoe kan je zelf leren schoenen herstellen?

Niets is zo vervelend als kapotte schoenen. Als er een scheur in het leer zit, hoef je echter de schoenen niet gelijk weg te gooien. Je kan ze namelijk zelf herstellen met leerlijm. Dit geldt trouwens ook voor je leren jas waar je een winkelhaak in hebt of zelfs een leren bank met een scheur. We gaan verder in op hoe je jouw leren schoenen zelf heel eenvoudig thuis kan herstellen.

Gebarsten leren schoen repareren

Als leren schoenen uitdrogen, kunnen er na verloop van tijd kleine barstjes en scheurtjes tevoorschijn komen. Dit ziet er niet fraai uit. Je probeert het te camoufleren met schoenpoets, maar dat werkt maar tijdelijk en is alleen optisch. Een betere oplossing is om de scheur te repareren, voordat deze groter wordt. Je kan ze natuurlijk naar de schoenmaker brengen, maar je kan het ook prima thuis zelf doen. We leggen je stapsgewijs uit hoe je jouw gebarsten leren schoenen weer als nieuw eruit kan laten zien.

1. Reinigen van schoenen

Wanneer we een scheur in het leer repareren, starten we eerst met het grondig schoonmaken van de kapotte schoen of schoenen. Dit kan je heel eenvoudig doen met een borstel of een vochtige doek. Gebruik hierbij niet te veel water.

2. Lederreiniger aanbrengen

Na het schoonmaken met een vochtige doek, gebruik je een lederreiniger voor een diepe, grondige reiniging. Dit doe je het beste door een schoenenborstel te gebruiken. Daarna gebruik je een doek om de laatste vuilresten te verwijderen. Reinig net zo lang tot je schoen weer droog en soepel aanvoelt.

3. Scheur herstellen met leerlijm

Nu de schoen goed gereinigd is, ga je aan de slag met het herstellen van de scheur in het leer. Alles wat je daarvoor nodig hebt is enkel leerlijm om het beschadigde leer van de schoen te repareren. Leerlijm kan verder ook gebruikt worden voor het repareren van lederen kleding en meubels, zoals je favoriete zwarte leren jas of leren fauteuil. Breng de lijm aan tussen de oppervlaktes waar de scheur of scheurtjes zitten. Je kan eventueel wat druk uitoefenen door een elastiek te gebruiken, zodat de lijm goed hecht bij de scheur.

4. Laat de lijm goed hechten

Laat je schoen nu één tot drie uur rusten, zodat er een goede hechting van de twee oppervlakken kan plaatsvinden. Leerlijm heeft even de tijd nodig om tot de optimale eindsterkte te komen. Als je het toepast op leren meubels, laat dan de lijm nog een paar uur langer intrekken.

5. Breng ledervuller aan

Nadat de lijm goed is ingetrokken, kan je eventueel nog een ledervuller gebruiken, als dat nodig is. Ledervuller breng je aan met een zacht sponsje en dat zorgt ervoor dat de laatste oneffenheden op je leren schoen worden weggewerkt. Laat de ledervuller 30 minuten intrekken.

6. Schoenen poesten

Je schoenen zijn bijna weer gereed om gedragen te worden. De laatste stap is je schoenen schoonmaken en oppoetsen. Gebruik hiervoor schoensmeer in de gewenste kleur. Om je leren schoenen in optimale staat te houden, is het aanbevolen om ze wekelijks met een goede leer conditioner te behandelen. Hierdoor ontstaan minder snel scheuren in het leer, wat ook geldt voor je leren jas en bankstel.

Ook relevant