Beroepen die snel uitsterven in Nederland

Nederland werkt letterlijk én figuurlijk steeds meer op de automatische piloot. Door de globalisering moeten daardoor veel beroepen het laatste loodje leggen. Vooral de oude ambachtsberoepen hebben het moeilijk in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de rietsnijder, schoenmaker en de molenaar. Wel zijn deze ambachten nog steeds ontzettend belangrijk. Een robot kan namelijk moeilijk je schoorsteen komen vegen. Daarvoor heb je toch écht een gespecialiseerde schoonsteenveger voor nodig. In Nederland hebben wij, in tegenstelling tot Duitsland, deze beroepen te lang verwaarloosd. Hierdoor moeten we steeds vaker vakmensen uit Oost-Europa halen. 

Gestorven beroepen

Beroepen zoals de schillenboer, parlevinker en de porder zullen voor veel mensen onbekend klinken. Maar dit ware vroeger hele belangrijke beroepen. De porder zorgde er bijvoorbeeld voor dat iedereen in de ochtend op tijd wakker was, door op de ramen te tikken. Dat beroep is gestorven toen de wekkers ontwikkeld werden.

Stervende beroepen

Naast de grote automatisering en globalisering in Nederland zijn er nog twee oorzaken. Zo is in Nederland maar één ambachtsberoep beschermd op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed, en dat is de molenaar. Hierdoor zal dat beroep altijd uitgeoefend blijven worden, in tegenstelling tot de vele andere. In Duitsland is dit, zoals eerder gezegd, wél geregeld voor alle ambachtsberoepen. Daar zijn ze beschermd door een gildesysteem. Daar wordt het onderwijssysteem gericht op specifiek die ambachten.  

Vergrijzing

Vroeger was er, in tegenstelling tot nu, vrijwel geen andere keus naast het werken in de ambacht. Cloud engineer, medewerker klantenservice en marketeer, dat zijn beroepen waarvan ze vroeger nog nooit wat van gehoord hadden. Hierdoor zie je dat vandaag de dag veel ambachtsberoepen uitgevoerd worden door 60 plussers. 

Vernieuwing

Normaal gesproken komen er veel nieuwe werknemers bij, alleen kijkend naar bijvoorbeeld de schoenmakers, daar bestaat nog maar één opleiding van over heel Nederland. Daarop zitten jaarlijks 15 studenten. Überhaupt wordt op het mbo steeds minder de nadruk gelegd op de ambachtsberoepen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er jaarlijks ook steeds meer mbo studenten willen doorstuderen op het hbo. 

Schoenmaker

In de afgelopen 10 jaar zijn 11% van de schoonmakers ermee gestopt. Hierdoor zijn er nog maar 772 schoenmakers in heel Nederland. Dit is daardoor het snelst stervende ambachtsberoep van Nederland. Vooral in Limburg en Overijsel zijn de meeste ermee gestopt. In Drenthe zijn daarentegen wel meer schoenmakerszaken. Om precies te zijn is het aantal van 21 naar 26 gestegen. Dat blijkt uit de cijfers van de Kamer van Koophandel. 

Reden

Veel oud-schoenmakers geven als reden voor het stoppen dat ze minder waardering krijgen. Mensen hechten geen waarden meer aan schoenen, waardoor ze vaak zelf bijvoorbeeld hun schoenzool lijmen. Dat kan tegenwoordig allemaal door de simpele hulp van het internet. Dat is een van de redenen waarom schoenmakers minder klanten hebben. Ook kopen mensen tegenwoordig meer én goedkopere schoenen dan vroeger. Hierdoor zullen ze niet voor elk klein detail naar de schoenmaker gaan. Vroeger liepen mensen jaren op dezelfde schoenen, waardoor ze ook vaak een controle deden bij de schoenmaker.

Opleiding

Doordat veel schoenmakers ermee stoppen krijgen de overgebleven zaken wel meer klanten. Maar door de kleine hoeveelheid aan nieuwe schoenmakers is het moeilijk om de zaak door te geven. Zoals eerder aangegeven is er maar één opleiding tot schoenmaker in Nederland. Waardoor het zijn van schoenmaker, samen met vele andere beroepen. Snel ten einde zal komen, in Nederland.

Ook relevant