Kun je ook met oude pannen koken op inductie?

Welke pannen zijn eigenlijk geschikt om te koken op inductie en mag je ook oude pannen gebruiken?

Om te kunnen koken op inductie hebben we goede, maar vooral de juiste pannen nodig, pannen die magnetiseerbaar zijn en dan vooral pannen met een dikke bodem waarin de warmte die wordt opgewekt goed verdeeld kan worden. Pannen van meerdere lagen materiaal, de zogenaamde ‘tri-ply’ pannen of pannen met een sandwich-bodem, zijn zeer geschikt voor koken op inductie doordat zij de warmte goed geleiden over de gehele pan en omdat ze bijna altijd gemaakt zijn van lagen metaal die magnetiseerbaar zijn en zo zijn opgebouwd dat een optimale warmtegeleiding wordt bereikt. Inductie pannen dus.

Hoe weet je of je pannen geschikt zijn om te koken op inductie?

Pannen met een inductiesymbool

Je kunt inductie pannen herkennen aan een speciaal symbool of logo. Het symbool herken je aan de elektrische spoelen. Dit inductie teken vind je meestal op de onderkant van de pan of op de verpakking, maar niet altijd: bij oudere pannen staat dit er vaak niet op, maar dat betekent niet dat ze niet geschikt zijn voor gebruik op inductie.

De truc met de magneet voor oude pannen

Kan je oude koekenpan blijven gebruiken om moet je investeren in een speciale inductie koekenpan of inductie pannenset? Om te weten te komen kan je de zogenaamde magneettruc gebruiken. Houd de magneet tegen de onderkant van de pan, blijft de magneet aan de onderkant van de pan kleven dan is de pan geschikt voor inductie. Gebruik hiervoor wel een sterke magneet, en houd er rekening mee dat een pan waar weinig magnetiseerbaar metaal in verwerkt is vrijwel geen reactie zal geven met een kleine magneet, maar wel warm zou kunnen worden op inductie omdat dit een veel groter en sterker magnetisch veld is. Blijft de magneet dus aan de bodem van de pan kleven dan weet je zeker dat hij magnetiseerbaar is en dus werkt op inductie. Blijft de magneet niet kleven dan zou het kunnen dat de pan werkt op inductie, maar dit zal niet de beste resultaten geven bij het koken, toch: er zal niet optimaal warmte worden opgewekt omdat er weinig ijzer in de pan verwerkt is. Het spiraal symbool op de pan (inductie teken) geeft natuurlijk ook uitsluitsel.

Pannen met een dikke vlakke bodem

Uiteraard mag de pan liever niet te veel vervormd zijn (dit zorgt voor een lager rendement en instabiliteit op de kookplaat) en geldt nog steeds: hoe dikker de bodem, hoe beter de pan kookt op een inductie kookplaat.

Ook relevant