Overstappen naar een andere autoverzekering loont echt

Heel wat Nederlanders kiezen ervoor om regelmatig over te stappen naar een andere verzekeraar voor het afsluiten van de autoverzekering. Toch zijn er nog steeds behoorlijk wat mensen die dit niet doen, om uiteenlopende redenen. Opvallend: hoe duurder het type verzekering, hoe minder snel we lijken te willen overstappen. Terwijl juist bij de duurste verzekeringen veel geld valt te besparen. Het kan je zomaar enkel honderden euro’s aan premie per jaar schelen!

Premies vergelijken

In Nederland kennen we drie gangbare soorten autoverzekering: WA, WA-casco en allrisk. Verder heb je nog wat varianten en aanvullende verzekeringen voor bijvoorbeeld inzittenden, pechhulp, vervangend vervoer, enzovoort. Ga je de premie van jouw autoverzekering vergelijken met die van een andere aanbieder, dan kom je soms tot schrikbarende conclusies. Je betaalde wellicht al een hele tijd onnodig te veel! Meer dan een derde van alle mensen die een allriskverzekering hebben lopen, blijken die al meer dan vijf jaar geleden te hebben afgesloten. Die loyaliteit aan je verzekeraar is natuurlijk heel nobel, maar kost je wel onnodig veel geld.

Geen prikkel

Elke Nederlander is verplicht om een zorgverzekering te hebben en elke autorijder is verplicht om een autoverzekering te hebben voordat hij met het voertuig de weg op mag. In dat opzicht zou je die twee verzekeringen met elkaar kunnen vergelijken, maar er is wel een groot verschil. Elk jaar worden we op radio en televisie uitgebreid bestookt met mededelingen over het afsluiten van de zorgverzekering voor het nieuwe jaar, omdat hieraan een uiterste sluittermijn is gekoppeld. Je autoverzekering berekenen zou eigenlijk net zo vanzelfsprekend moeten zijn, maar omdat daar die prikkel ontbreekt, staan veel mensen er niet zo bij stil.

Angst voor overstappen

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om wel of niet over te stappen naar een andere autoverzekering. Doorgaans is het financiële aspect van doorslaggevende betekenis bij de mensen die overstappen. Zij die dat niet doen, besluiten hiertoe vaak bewust uit loyaliteit, maar soms ook vanuit een zekere angst. Men is bijvoorbeeld bang dat overstappen veel gedoe is of men vreest een verkeerde keuze te zullen maken. Die angst is echter onterecht, want het overstappen naar een andere verzekeraar is juist heel eenvoudig. Bovendien blijkt ook dat wie eenmaal de stap gezet heeft, er in de jaren erna vaker toe overgaat om opnieuw te vergelijken en eventueel over te stappen. Hieruit blijkt dat er slechts drempelvrees heerst.

Ook relevant