Sunlight zeep: Hoe goed is het en wat kun je er allemaal mee?

Een beetje poetsfanaat weet wel wat Sunlight zeep is, maar niet iedereen is bekend met deze lekkere zeep. Wat is het precies en wat gaat er allemaal van blinken?

Sunlight wie?

Sunlight is in de eerste plaats een stuk harde zeep, maar er zijn ook vloeibare varianten van te vinden, Sunlight vloeibaar. Het is hetzelfde goedje, het is maar net wat je makkelijker vindt om te gebruiken. Sunlight is het oudste merk van multinational Unilever. Na de Eerste Wereldoorlog was het verreweg de meest verkochte zeep. Mensen denken soms dat de zeep niet meer bestaat, maar het tegendeel is waar. Sunlight zeep is in bijna alle supermarkten te koop. Unilever maakt er alleen geen reclame meer voor in Nederland. In landen zoals Zuid-Afrika is de Sunlight zeep heel populair.

Wat kan je ermee?

Wat kan je er niet mee is misschien een betere vraag. Sunlight zeep werd met name vroeger voor van alles gebruikt. Van schoonmaken tot geneesmiddelen aan toe. Nu is het recept van de Sunlight zeep wel een klein beetje aangepast. In plaats van dierlijke vetten, zit er nu palmolie in de zeep. Toch is het recept voor de zeep nog steeds een van de beste volgens vele gebruikers. Te gebruiken voor verschillende schoonmaakmiddeltjes en thuis remedies. De zeep bestaat uit glycerine en plantaardige oliën. Het product bevat kopra of pijnboompittenolie, waardoor het beter schuimt dan andere conventionele en van dierlijke vetten gemaakte zeepsoorten.

Schoonmaken

De zeep wordt met name genoemd in combinatie met schoonmaken. Het middeltje is perfect voor het grondig reinigen van je badkamer. Je doet een stukje Sunlight zeep in een emmer met heet water, scheutje bleekmiddel erbij als je dat wat vindt en soppen maar. Het zal je badkamer of keuken grondig schoonmaken en achterlaten met een lekker geurtje. Veel mensen gebruiken deze zeep ook voor de vloer. Parketvloer, vinylvloer, alle soorten hebben baat bij dit schoonmaakmiddel.

Toilet

Ook het toilet kan je gerust schoonmaken met Sunlight zeep. Afhankelijk van hoe je jouw toilet schoonmaakt, kan je de zeep toevoegen in je schoonmaakritueel. Je kan er een apart sopje voor maken en alles goed met de hand poetsen en schrobben. Je kan ook het gebruikte sop, waarmee je eerder de badkamer hebt schoongemaakt, in de wc kieperen. Even dertig minuutjes wachten dan doortrekken voor een blinkend resultaat.

Vlekkenmiddel

Alle soorten wasmiddel die er zijn, zijn ontelbaar. Toch is Sunlight zeep een van de betere vlekverwijderaars. Het heeft een goede werking bij hardnekkig vlekken die bijvoorbeeld op de boorden van overhemden zitten. Het werkt ook goed tegen gras- en fruitvlekken. De vlek vochtig maken, goed inzepen met Sunlight zeep en daarna wassen in de wasmachine. Een betere methode heb je waarschijnlijk nog nooit gezien.

Het wassen van jezelf

Vroeger werd de Sunlight zeep overal voor gebruikt. Ook voor het wassen van jezelf. Niet alleen voor de handen, zoals we dat nu doen, maar het blok zeep werd over je rug gesmeerd en haalde al het vuil van je af. Het werd zoveel gebruikt omdat de zeep goed schuimde. Dat gaf een rijkelijk gevoel voor zo’n goedkope zeep. Sommige senioren van nu zweren bij dit stukje zeep. Ze hebben zich er altijd mee gewassen een hebben nog steeds weinig tot geen rimpels. Of we dat moeten geloven, ik weet het niet. Eerst zien, dan geloven? De zeep wordt ook nu nog gebruikt om lichaam en haar mee schoon te maken. Het is een prima zeep dat veilig gebruikt kan worden op je huid en haar.

Helpt tegen puistjes

Een zeep die je behoed tegen rimpels én puistjes tegengaat? Dat kan toch bijna niet. Toch hebben verschillende dermatologen deze zeep getest en de werking ervan goedgekeurd. Het zou helpen tegen een droge huid, waar de meeste zeep de huid juist uitdroogt. Dat komt omdat er een stofje inzit uit een citroenachtige plant, dat in China op grote schaal voorkomt. Volgens deskundigen wordt dit stofje in Sunlight zeep met name voor de geur gebruikt, maar het heeft dus ook een helende werking op de huid. Volgens de overlevering van de Chinese kruidengeneeskunde heeft het ook een bacteriedodende werking. Daarom zou het ook goed zijn om kleine wondjes te verzorgen met deze zeep. Zoals bijvoorbeeld kleine puistjes en ontstekingen op het gezicht die open zijn, of wondjes en sneetjes op de handen.

Wasmiddel maken

Met deze zeep kan je ook eenvoudig je eigen wasmiddel maken. Dat werkt simpel. Je neemt een half blok Sunlight zeep, 2,5 eetlepel (baking) soda en 5 liter water. Je verhit de 5 liter water in pannen op het vuur. Rasp ondertussen het halve blok Sunlight zeep tot kleine stukjes zeep. Los de zeeprasp en soda op in bijna kokend water en roer net zo lang tot dat je geen vlokken meer ziet. Ideaal zou zijn als je tijdens het afkoelen af en toe nog even goed blijft roeren, zodat het niet stijf wordt en je één groot zeepblok hebt. Anders kan je ook altijd nog even met de staafmixer erdoorheen.

Met dit wasmiddel heb je ook niet zo veel nodig als met gewoon wasmiddel. Een halve dop is meer dan voldoende om alle vlekken er goed uit te werken. Het kan ook zeker geen kwaad voor je wasmachine. Het zou de wasmachine eerder goed doen dan kwaad. Als je het helemaal op de huishoudtips wil houden, kan je ook nog een beetje azijn gebruiken als wasverzachter. Azijn laat verder geen geur achter in de kleding of de wasmachine en helpt om de kleuren van je kleding te behouden. Zo kan je wassen met simpele huishoudproducten en voor een lage prijs.

Ook relevant