Waar kan je een persoonlijke lening voor gebruiken?

Ga je binnenkort een grote uitgave doen en weet je niet of je hiervoor een lening mag afsluiten? In dit artikel vertellen we je wanneer je een lening kunt afsluiten en met welk doel. Daarnaast leggen we je uit wat het oversluiten van een lening betekent.

Hoeveel mag ik lenen?

Om te berekenen hoeveel je mag lenen, kun je bij bijna alle kredietverstrekkers je lening berekenen. Om te berekenen hoeveel je maximaal mag lenen, word je gevraagd je inkomen door te geven. Daarnaast wordt er gevraagd naar je woonsituatie. Dit wil de kredietverstrekker weten om te beoordelen of jij de lening wel terug kunt betalen. Bij de meeste kredietverstrekkers zal je ongeveer evenveel mogen lenen. Ook word je vaak gelijk gevraagd naar de looptijd van je lening. De looptijd van je lening is de periode waarin je je lening aflost. Denk hier goed over na want je wilt niet elke maand krap bij kas zitten omdat je je lening wilt aflossen. Je kunt het aflossen dan beter verspreiden over een aantal jaar.

Let wel op dat het sneller aflossen van je rekening vaak wel goedkoper is. Over kortere looptijden wordt over het algemeen minder rente gerekend. Maak dus een weloverwogen keuze en denk vooral goed na voordat je een lening afsluit. Een lening kost per slot van rekening altijd geld.

Voor welk doel mag je lenen?

In principe mag je lenen voor wat je wil. Bij het afsluiten van een persoonlijke lening gaan kredietverstrekkers er vaak vanuit dat je geld leent voor een groter doel zoals een auto of een verbouwing. Bij het afsluiten van een doorlopend krediet kun je ook kleinere bedragen opnemen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je wilt beschikken over een buffer voor onvoorziene kosten.

Je kunt een persoonlijke lening afsluiten voor onder andere:

  • Een auto
  • Een verbouwing
  • Inboedel
  • Vakantiewoning
  • Restschuld hypotheek

Naast deze voorbeelden zijn er nog veel meer dingen waar je een lening voor kunt afsluiten. Neem contact op met je kredietverstrekker als je niet zeker weet of je een lening mag afsluiten voor jouw doel.

Lening oversluiten

Heb je bij een webwinkel nog facturen open staan die je nu niet kunt betalen? Dan is het oversluiten van een rekening misschien iets voor jou. Het oversluiten van een lening houdt in dat je verschillende kleine leningen samenvoegt. Vaak is dit voordeliger, omdat je dan minder rente betaalt over het af te lossen bedrag. Onder kleine rekeningen worden ook schulden bij webshops verstaan. Je kunt hierbij denken aan een verlopen factuur bij Wehkamp of Zalando. Over kleine leningen betaal je vaak meer rente dan over grote leningen. Daarom kan het slim zijn om deze kleine leningen samen te voegen door middel van het oversluiten van leningen.

Bij het oversluiten van een lening is het wel handig om te kijken of je huidige lening een boete rekent wanneer je de lening oversluit. Bij sommige leningen is dit namelijk het geval en dan kan het goedkoper zijn om je lening niet over te sluiten. Bekijk dus goed of het oversluiten van lening ook voor jou voordelen met zich meedraagt.

Ook relevant