Waarom en hoe investeren in goud en zilver in 2024?

In deze periode van lage spaarrentes en hoge inflatie is het belangrijk om te zoeken naar betere oplossingen om uw geld te laten groeien. Goud en zilver hebben zich al lang bewezen als een betrouwbare investering. Dit jaar bereikte de goudprijs een hoogtepunt van bijna € 62.000 per kilo. Maar ook voor het komende jaar zijn de vooruitzichten gunstig. En ook de verwachtingen van Citigroup voor de zilverwaarde zijn positief. Maar wat zijn de voordelen van beleggen in deze edelmetalen voor u?

Een betere optie dan sparen

De zilver- en goudprijs stijgen de laatste jaren veel sterker dan de rente op een spaarrekening. Daarom is het interessanter om te beleggen in deze edelmetalen dan om te sparen. Sinds 2008 is zowel goud als zilver jaarlijks gemiddeld 8% meer waard.

Een bescherming tegen financiële crisis

Toen de laatste financiële crisis in 2009 uitbrak, daalde bijna alles in waarde – van huizen tot grondstoffen – behalve goud en zilver. Zilver zag zijn waarde met 44% stijgen, en het volgende jaar zelfs met 96%. Goud of zilver kopen beschermt uw vermogen en biedt mogelijkheden tijdens bijvoorbeeld een nieuwe financiële crisis.

Immuun voor inflatie

De stijgende prijzen zorgen ervoor dat we steeds minder kunnen kopen voor hetzelfde geld. Elk jaar verliest u ongeveer 2% tot 3% van uw koopkracht door inflatie. Door te investeren in de fysieke edelmetalen goud en zilver beschermt u uw koopkracht. Goud heeft een stabiele waarde op de lange termijn omdat het schaars is. Zilver is een belangrijke grondstof voor de productie van onder andere zonnepanelen en elektrische auto’s. Door de toenemende vraag naar deze producten stijgt ook de behoefte aan zilver en daarmee de waarde van dit metaal.

Kiezen tussen investeren goud of zilver

Beleggen in goud en zilver biedt u beide kansen, maar ze zijn ook complementair. De sieradenbranche en beleggers zoals u zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de vraag naar goud. Zilver daarentegen is vooral gelinkt aan de industrie. Daardoor is zilver minder stabiel dan goud. Stel als investeerder daarom een gemengd portfolio samen, waarbij u met goud voor stabiliteit kiest en met zilver voor het potentieel.

Ook relevant