De zwembadpomp: onmisbaar voor een schoon zwembad

Zwemmen in je eigen zwembad is natuurlijk heerlijk. Voorwaarde is wel dat het water lekker schoon en fris is. Een goede zwembadpomp is dan ook een onmisbaar onderdeel voor jouw kleine of grote zwembad. Het apparaat is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zodat je altijd de perfecte variant vindt voor jouw type zwembad.

Wat is een zwembadpomp?

De pomp is een apparaat dat de kwaliteit van je zwembadwater op peil houdt. Dit doet hij door het water rond te pompen en te filteren. Voor het beste resultaat moet dit regelmatig gebeuren. De exacte frequentie hangt onder meer af van het type en natuurlijk het formaat van je zwembad.

Waarom is een pomp belangrijk voor je zwembad?

Stilstaand water brengt altijd risico’s mee, zoals de vorming van algen en de groei van allerlei soorten schadelijke bacteriën. Zeker in een zwembad is het niet uitgesloten dat je zo nu en dan wat water binnenkrijgt. Dan wil je natuurlijk niet in contact komen met ziekteverwekkers of andere vervelende zaken. Een goede pomp houdt het water van je zwembad in beweging en filtert er zo veel mogelijk vuil uit.

Welke soorten pompen zijn er?

Grofweg kunnen we twee soorten zwembadpompen onderscheiden. De pomp met vaste snelheid heeft, zoals de naam al aangeeft, een constante snelheid. Zolang hij aanstaat, blijft hij voortdurend pompen. Voor de meest optimale werking laat je dit type pomp zo’n acht tot twaalf uur per dag laten werken. Ook is er de pomp met variabele snelheid. Deze is een stuk energiezuiniger en bij deze uitvoering kun je zelf bepalen hoeveel water hij rond moet pompen. De energiezuinige zwembadpomp is duurder in de aanschaf, maar dit bedrag verdien je vanzelf weer terug doordat hij tot wel 75% minder energie verbruikt.

Welke pomp is geschikt voor mijn zwembad?

Ben je op zoek naar een passende Intex pomp voor jouw zwembad? Dan moet je eerst even een paar berekeningen maken. Allereerst moet je weten hoeveel water er in jouw zwembad past. Bij een rechthoekig zwembad bereken je dit door de lengte, breedte en diepte van het bad met elkaar te vermenigvuldigen. Bij een rond bad geldt de formule (straal x straal) x pi oftewel 3,14 x diepte. Vervolgens bereken je hoeveel tijd een standaardpomp nodig heeft om al het water te verversen. Bij voorkeur dient dit twee keer per dag te gebeuren. Bij een variabele, energiezuinige pomp gelden weer andere tijden. Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je natuurlijk de expertise inschakelen van een zwembadspecialist.

Tips voor het onderhoud van je zwembadpomp

De pomp zuivert natuurlijk heel veel vuil uit je zwemwater, maar hierdoor kan hij zelf ook vervuild raken. Daarom is het verstandig om de pomp en het bijbehorende filter regelmatig te reinigen. Een hele handige manier om dit te doen is via een zogeheten terugspoeling. De pomp werkt dan eventjes precies andersom, zodat al het grove en fijne vuil goed loskomt. Doe dit bij voorkeur elke twee tot zes weken.

Door een passende pomp aan je zwembad toe te voegen verbeter je de waterkwaliteit en verleng je de levensduur van het bad.

Ook relevant