Zelf paddo’s kweken in 7 stappen

Steeds vaker hoor je over truffels en paddos. Waar je truffels nog in de smartshop kan kopen moet je paddos zelf kweken. Wij vertellen je in het kort hoe je dat zelf kan doen. 

Een aantal jaar geleden zijn de verkoop van paddos in Nederland verboden geworden. De reden is dat veel toeristen maar slecht om konden gaan met de vrijheden in Nederland. Maar in Nederland mag jij toch nog paddos gebruiken, echter moet jij ze zelf kweken. Wij zetten op een rij hoe je dat het beste doet, maar je kan ook hier truffels kopen als je sneller wil genieten. 

1.    Bestel een paddo growkit 

Online kan je paddo growkits aanschaffen. Hierin vind je alle losse onderdelen en soms zitten de zaden al verwerkt in de grond. Je kan vaak allerlei verschillende paddo soorten kopen en laten groeien. Nadat je hem hebt ontvangen wil je niet te lang wachten. Want een growkit is vers en dat kan de oogst beinvloeden. 

2.    Omgeving voorbereiden 

Voordat je gaat beginnen wil je eerst dat alles in de buurt schoon en hygienisch is. Was je handen en draag latex handschoenen. Kies voor een warme plek waar het tussen de 20 en 25 graden is. Dit moet niet in de directe zon zijn, maar hij moet wel daglicht krijgen. 

3.    Je growkit activeren 

Nu is het heel gemakkelijk. Je pakt de growkit uit en je haalt de deksel eraf. Vervolgens plaats je hem in een mushbag. De deksel was je met schoon water en je droogt hem af. Bewaar deze goed, later heb je hem weer nodig. Hier besproei je de kweekzak, maar niet de growkit. 

4.    Een warmtemat en frisse lucht

Vanaf hier wil je dat jouw paddos gaan groeien. Dit zullen ze automatisch doen, maar wil je de beste oogst dan moet je ervoor zorgen dat de onderzijde warm genoeg wordt. Hiervoor kan je een losse warmtemat aanschaffen. Ook wil je dat er een rooster tussenkomt zodat het niet gaat schimmelen op de mat. Er moet dus een luchtstroom ontstaan onder de warmtemat en de growkit. 

5.    Verzorging van je growkit 

Vanaf hier ga je in de komende drie weken goed zorgen voor je paddos. Je spuit af en toe met een sproeier wat water. Je zal zien dat als je het goed doet ze behoorlijk snel zullen gaan groeien. 

6.    Je paddos zijn klaar 

Je zal versteld staan van de snelheid dat de paddos groeien. Het is dus goed om op een gegeven moment ze iedere dag twee tot drie keer bekijkt. Wanneer ze groot genoeg zijn wil je ze snel genoeg oogsten. Zo kan je nog een tweede batch met dezelfde growkit produceren. Wacht je te lang, dan lukt dit niet meer. 

7.    Oogsten en drogen 

Nu is het alleen nog een kwestie van op de juiste manier oogsten. Draai de paddenstoelen zorgvuldig aan de stam uit de grond. Plaats ze gelijk op een servet of een handdoek. Drogen van de paddos doe je vervolgens in een luchtdichte ruimte en het liefst gedeeltelijk in de zon. 

Hierna is het vooral genieten van je paddos. Dit is de beste manier voor gezonde paddos, pluk ze niet zoals in dit artikel bij je in het bos. 

Ook relevant