Zo bespaar je op jouw autokosten als ondernemer

Als ondernemer zijnde komt er veel op je af, vooral als het aankomt op de kosten. Zo moet je het loon van jouw werknemers betalen, de huur van jouw pand en natuurlijk ook de kosten van jouw bedrijfsauto. Gelukkig zijn er voor dat laatste geval wel een aantal eenvoudige manieren om te besparen op deze kosten. We zullen je hieronder een aantal tips geven.

Tip 1: Ga leasen

Is het tijd voor een nieuwe bedrijfswagen? Dan is het slim om deze te leasen, in plaats van te kopen. Leasen is dan niet per se goedkoper dan kopen, maar je verspreidt de kosten wel. En dat is prettig, want zo hoef je niet in een keer een smak met geld uit te geven. Hierdoor kun jij de kosten die je overhoudt weer investeren in andere zaken van jouw onderneming. Maar, voor welke leasevorm kies je dan? Vaak wordt er door ondernemers gekozen voor financial lease. Dit omdat financial lease goedkoper is dan operational lease, omdat bij operational lease de leasemaatschappij verantwoordelijk blijft voor de auto.

Tip 2: Kies voor elektrisch

Wanneer je een nieuwe auto gaat uitzoeken, kun je overwegen om de brandstofauto in te ruilen voor de elektrische variant. Dit omdat je zo als ondernemer zijnde behoorlijk kunt besparen, vooral op de maandelijkse kosten. Zo hoef je tot 2025 geen belasting te betalen zoals de bpm en de mrb. Ook kun je natuurlijk heel wat besparen op de brandstofkosten. Natuurlijk kost het opladen van een elektrische auto ook wel wat, maar dit is aanzienlijk minder dan de kosten voor een brandstofauto. Vervolgens kun je ook profiteren van de lagere bijtelling. Voor ‘gewone’ auto’s ligt dat percentage op 22 procent, en voor elektrische auto’s uit 2022 op 16 procent. Echter, zal dit percentage wel ieder jaar stijgen. En last but not least zijn de onderhoudsbeurtjes over het algemeen goedkoper: elektrische auto’s hebben minder draaiende onderdelen dan een brandstofauto. Een elektrische auto lease je al binnen een paar stappen.

Tip 3: Overstappen naar een andere autoverzekering

Of je nou een nieuwe auto leasen wil of in jouw oude vertrouwde bolide wil blijven rondrijden: je kunt besparen op de autoverzekering. Wanneer je een auto gaat leasen die valt in een lichte gewichtsklasse, zal dit goedkoper uitvallen dan wanneer je een enorme wagen gaat leasen. Dit omdat een auto van lichter gewicht minder schade zal veroorzaken dan een zwaardere auto. Maar ook wanneer je geen nieuwe auto gaat kopen of leasen, kun je alsnog besparen op de verzekering. Hoe dan? Heel simpel, door over te stappen op een andere autoverzekering. Net als het overstappen van energieleverancier en zorgverzekering kun je ook op jouw autoverzekering jaarlijks heel wat besparen.  Check bij het kiezen van een nieuwe autoverzekering wel altijd de kleine lettertjes.

Ook relevant