Zo zorg je dat jouw serviesgoed minder snel kapot gaat

Soms is servies zo mooi dat je het bijna niet durft te gebruiken. Zonde, want wat zou anders de functie zijn van servies? Goed, antiek of kostbaar servies rekenen we dan niet mee. Ander servies dient gewoon om gebruikt te worden, en hoe zonde is het dan als servies breekt of de print vervaagt? Zo kan het best wel zijn dat je prachtige roségouden glazen met een gouden randje in de vaatwasser zet, en ze na een paar rondes volledig kleurloos zijn geworden. Ai…! Als ze dan stuk gaan, zorg dan wel dat je ze goed kunt opruimen en de juiste onderdelen Miele stofzuiger in huis hebt. Hoe zorg je ervoor datje je servies zo lang mogelijk mooi en heel houdt? Wij geven tips.

Een kwalitatief goede vaatwasser

Een slechte vaatwasser kan funest zijn voor je serviesgoed. Daarom is het heel verstandig om te investeren in je vaatwasser, zodat je zeker weet dat je servies altijd goed schoon wordt, maar ook lang mee kan gaan. Vaatwassers van Miele staan erom bekend dat ze van goede kwaliteit zijn en dat ze ‘slim’ zijn, omdat de vaatwasser ook op afstand ingeschakeld kan worden en zelf kan inschatten hoelang het programma moet duren. Je kunt onderdelen Miele vaatwasserom zeker te weten dat je te maken hebt met een goede vaatwasser.

Laat het lekker vies

Heel veel mensen dat voorspoelen altijd nodig is om je afwas goed schoon te krijgen. Dit is echte reen fabel! Als je wilt dat je wasmiddel zijn werk goed doet, dan is het juist zaak om je was lekker vuil te laten. Bij schone borden zou het zelfs zo zijn dat enzymen blijven ‘zwemmen’ en nergens aan vastkleven, waardoor ze ook niet goed los kunnen komen van het bord of de pan.

top-view artichoke and round orange fruits on piled plates

De vaatwasser regelmatig schoonmaken

Om de vaatwasser zo goed mogelijk te laten werken en dus je serviesgoed in een zo goed mogelijke staat houden, is het belangrijk dat je je vaatwasser regelmatig schoonmaakt. Het liefst zelfs één keer per maand, minstens. Dit voorkomt dat er gekke geurtjes uit je vaatwasser komen of dat er andere problemen met je vaatwasser zullen ontstaan. Zeker wanneer je op lage temperaturen wast, kan de binnenruimte en waterleidingen en filters vervet raken. Daardoor is het aan te raden om elke maand een keer een heet programma te draaien. Ook is het belangrijk om de filters van de vaatwasser regelmatig schoon te maken, het liefst na elke wasbeurt.

Droog met een katoenen doek

Als je je serviesgoed wil drogen, doe dat dan met een schoen doek van katoen of linnen zodat je zeker weet dat je niets beschadigt van de print of verf op een doek. Het liefst laat je de borden uitdrogen in een uitdroogrek, en zet je ze voorzichtig terug in de kast wanneer ze volledig gedroogd zijn.

Niet in de magnetron

Wie wel eens een bord in de magnetron heeft geplaatst die eigenlijk niet in de magnetron kon, heeft misschien wel meegemaakt dat het bord uit elkaar barstte. Een bord in de magnetron plaatsen welke hier eigenlijk niet geschikt voor is, is reden nummer 1 waardoor borden gemakkelijk breken. Zeker serviesgoed met gouden of zilveren decoratie kan absoluut niet in de magnetron! Ook de oven moet vaak vermeden worden.

Ook relevant