solar panel
Photo by Pixabay on Pexels.com

Zonnepanelen (laten) installeren: hoe doe je dit zo goedkoop mogelijk?

Zonnepanelen kunnen een goede investering zijn voor mensen die op zoek zijn naar manieren om hun energiekosten te verlagen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Als je op zoek bent naar manieren om zonnepanelen zo goedkoop mogelijk te verkrijgen en te installeren, zijn hier een aantal stappen die je kunt volgen:

Vergelijk verschillende leveranciers

Het is belangrijk om verschillende aanbieders en leveranciers te vergelijken om te zien wie het beste aanbod heeft. Er bestaan verschillende websites, zoals Solar Choice, waarop je verschillende aanbieders kunt vergelijken om zo de beste deal te vinden. Daarnaast is het natuurlijk altijd goed om persoonlijk contact op te nemen met verschillende bedrijven en zo een afweging te maken.

Controleer of je in aanmerking komt voor subsidie

Niet geschoten is altijd mis. Controleer daarom altijd of je eventueel in aanmerking komt voor een subsidie. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor mensen die zonnepanelen willen installeren. Ga opzoek naar de lokale en nationale subsidies die betrekking hebben op het plaatsen van zonnepanelen en doe een aanvraag. Als je de subsidie krijgt kan dit de kosten van jouw zonnepanelen behoorlijk verlagen.

Installeer de zonnepanelen zelf

Ben je handig en heb je ervaring met elektriciteitswerk? Dan kun je ervoor kiezen om de zonnepanelen zelf te installeren. Dit kan ervoor zorgen dat je kunt besparen op de installatiekosten. Ben je niet al te handig? Dan is het waarschijnlijk een beter idee om de zonnepanelen te laten monteren door een professioneel bedrijf. Zo voorkom je dat er later alsnog iemand langs moet komen om alles goed te zetten. 

Overweeg tweedehands zonnepanelen  

Liggen zonnepanelen eigenlijk wel erg ver boven je budget? Overweeg dan eens tweedehands zonnepanelen. Hoewel tweedehands zonnepanelen waarschijnlijk niet zo efficiënt zullen zijn als nieuwe zonnepanelen kunnen ze alsnog een goede optie zijn wanneer je op zoek bent naar een budgetvriendelijker alternatief. 

Kies voor een lease- of huurovereenkomst

Wanneer je niet het geld hebt voor een grote investering in de aankoop van zonnepanelen, dan bestaat er ook nog de mogelijkheid om zonnepanelen te huren of te leasen. Je betaalt dan wel maandelijkse kosten, maar hoeft niet je spaarrekening leeg te halen. 

Ga opzoek naar groepsaankopen 

Ken je meer mensen in jouw omgeving die geïnteresseerd zijn in het aanschaffen van zonnepanelen? Kijk dan of er groepsaanbiedingen te krijgen zijn bij bedrijven. Soms organiseren lokale overheden of groene energieorganisaties groepsaankopen om de kosten voor deelnemers te verlagen. 

Al met al bestaan er dus een heleboel vindingrijke oplossingen voor het verkrijgen en plaatsen van zonnepanelen, op een manier die niet direct de hoofdprijs hoeft te kosten! 

Ook relevant