9 slaaptips die bijna niets kosten

Vergeet dure matrassen en andere kostbare middelen om beter te slapen. Dit zijn negen slaaptips die weinig tot niets kosten of zelfs een kostenbesparing opleveren.

1. Koele slaapkamer

De beste slaaptemperatuur ligt tussen 16 en 17 graden Celsius. In de meeste maanden van het jaar kun je dus de verwarming op je slaapkamer uit laten en daarmee besparen op energiekosten. 

Als de temperatuur op de slaapkamer erg laag is, zet je de verwarming aan om de ergste kou te verdrijven. Met een koude neus is het namelijk niet prettig slapen.

2. Zet het raam open

De beste manier om voor een goede nachtrust te zorgen is het raam openzetten. Als de slaapkamer gevuld is met frisse lucht en voldoende zuurstof, slaap je beter. 

Je kunt het raam een paar uur volledig openzetten, maar je kunt het raam ook de hele dag op een kiertje zetten. Net wat je gemakkelijk vindt.

In de winter zet je het beste overdag het raam open, zodat er zo min mogelijk kou je slaapkamer binnenkomt. Wordt je slaapkamer te koud, dan moet de verwarming aan en dat is natuurlijk niet nodig.

3. Haal elektronica weg

Elektronica, zoals elektrische wekkers en mobiele telefoons, kunnen je nachtrust verstoren. Dat komt door de signalen die deze apparaten uitzenden en door de schermen die licht geven. Het beste verban je deze apparaten dan ook van je slaapkamer.

Als je een slaapapp op je mobieltje hebt of je telefoon als wekker gebruikt, is het lastig om dit apparaat van je slaapkamer te verwijderen. Je kunt je telefoon dan het beste op vliegtuigmodus zetten en met het scherm naar beneden op de grond leggen. Dan heb je er het minste last van.

4. Gratis slaapapps

Wist je dat er veel gratis slaapapps bestaan? Zoek er in de Play store of App store naar en installeer de app op je telefoon. Je kunt dan genieten van rustgevende geluiden voor het slapengaan of van geleide meditaties die je helpen om rustig te worden en beter in slaap te komen.

5. Rustgevend toetje

Als je tóch een toetje eet, kies dan een dessert met ingrediënten die kunnen bijdragen aan een betere nachtrust. Denk aan yoghurt en banaan. Deze producten bevatten een stofje dat de voorloper is van het hormoon serotonine. 

Je lichaam maakt serotonine zelf aan om rustig en kalm te worden. Door je lichaam voedingsstoffen aan te bieden waaruit het dit hormoon kan aanmaken, maak je het gemakkelijker voor je lijf om stress te reguleren. Dat helpt eveneens om beter te slapen.

6. Zet schermen op tijd uit

De schermen van je televisie, computer en laptop hebben vrijwel dezelfde werking als een lamp. Ze stralen licht uit terwijl jij ernaar kijkt. Door dit licht is het lastiger voor je lichaam om het slaaphormoon melatonine aan te maken. 

Je lichaam maakt melatonine namelijk pas aan als het schemerig wordt. Zet daarom alle schermen minstens een uur voor het slapengaan uit. Dan voorkom je dat de aanmaak van melatonine wordt verstoord.

7. Zorg voor schemerig licht in de avond

Felle lampen houden je wakker, net zoals elektronische schermen je uit je slaap kunnen houden. Het beste zorg je daarom in de avond voor schemerig licht. Je lichaam gaat dan als vanzelf het slaaphormoon melatonine aanmaken. Dit helpt om beter te slapen.

Je kunt voor het creëren van schemerig licht natuurlijk schemerlampen inzetten. Wat ook kan, is het gebruik van dimmers op je verlichting. Veel lampen kun je dimmen, zodat je zelf de lichtsterkte kunt regelen.

8. Ga overdag naar buiten

Als je overdag voldoende daglicht en beweging krijgt, helpt dat om ’s avonds om beter te slapen. Maak dus op weekdagen een lunchwandeling als je ’s middags pauze hebt en ga ook in het weekend regelmatig naar buiten wanneer de zon op zijn hoogst staat.

9. Slaapmiddel? Kies een effectief product

Als je ondanks deze tips de slaap niet kunt vatten, kun je een slaapmiddel zonder recept overwegen. Kies in dit geval een slaapmiddel dat niet verslavend werkt en dat de meest effectieve ingrediënten bevat. In dit artikel vind je de beste natuurlijke slaapmiddelen op een rij.

Ook relevant