Boekhouden: zo zorg je ervoor dat je je boekhouding op orde hebt

Wie voor zichzelf werkt kent de struggle. Facturen versturen? Heerlijk! Je boekhouding op orde krijgen? Een minder leuk klusje. Toch is het wel belangrijk dat je je boekhouding op orde hebt. Hoe je dat precies doet dat vertellen wij jou in deze blog. Lees je mee?

Facturen, uitgaven, winst- en verliesrekening, balans, BTW-aangifte en urenregistratie. Je boekhouding betekent meer dan alleen bijhouden van wat bonnetjes en facturen. Gelukkig kun je tegenwoordig ook heel goed je boekhouding op orde hebben door een gratis boekhoudprogramma te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn: e-Boekhouden.nl, MoneyMonk, Moneybird en InformerOnline. Maar hoe prettig gratis boekhoud-programma’s ook zijn. Je moet er toch zelf ook voor zorgen dat je er geen puinhoop van maakt. 

1.    Open een zakelijke rekening

Door het open van een zakelijke rekening, zorg je ervoor dat je privé en zakelijk goed gescheiden kunt houden. Dat is misschien wel de belangrijke reden, want privé uitgaves tussen zakelijke uitgaves zorgt ervoor dat het een puinhoopje wordt. En dat niet alleen, het staat ook nét wat professioneler richting je zakelijke contacten. 

Wil je meer weten over het openen van een zakelijke rekening? Kijk dan op de website van zzpdaily.

2.     Plan een dag in de week dat je je administratie doet 

Je administratie bijhouden zorgt ervoor dat je niet aan het einde van het kwartaal als een gek aan de slag moet om alles weer op orde te krijgen. Ga regelmatig door je administratie heen en zorg ervoor dat je alle nodige bonnetjes en facturen op vraagt. Wat ook een belangrijk onderdeel is van de administratie is het bijhouden van je uren. Als je namelijk meer dan 20 uur per week aan je onderneming werkt dan val je onder een andere schaal wat betreft de belasting. Je moet dan natuurlijk wel kunnen aantonen dat. je zoveel hebt gewerkt. Ook dit moet je dus bijhouden. 

3.    Laat je boekhouding controleren door een professional 

Een boekhouder weet alle in’s and out’s van de wereld van de Belastingdienst. Hierdoor kan een boekhouder precies ontdekken waar jij recht op hebt, hoe het zit met bepaalde wetten rondom jouw onderneming en een boekhouder kan ervoor zorgen dat jij krijgt waar je recht op hebt. Een boekhouder je boekhouding laten controleren is dus slim. Want aan de andere kant: als je boekhouding niét klopt, kan dat ook weer heel veel geld kosten. 

Een goede boekhouding betekent dus dat je regelmatig de tijd ervoor neemt. Pas de boekhouding op orde maken als het kwartaal bijna afgelopen is? Dat kost je waarschijnlijk veel meer tijd dan wekelijks even erdoorheen gaan en zorgen dat het klopt. Bonnetjes bewaren, facturen verzamelen en ga zo maar door. Zorg ervoor dat je tussen jouw boekhoudsysteem en je zakelijke rekening een koppeling kunt maken. Zo gaat alles nog veel makkelijker. En als laatste natuurlijk: houd netjes je uren bij. Zo voorkom je je bij een controle dat je uren bij elkaar moet sprokkelen om aan het urenaantal te komen. 

Ook relevant