Een duurzame bank en bedrijfsrekening? Leer er meer over

Steeds minder mensen hebben vertrouwen in hun bank. Vooral nu ter sprake komt dat veel banken kiezen voor investeringen in wapenhandel, mensenhandel en oerwoudkap. In dit artikel lees je hoe het ook anders kan met een duurzame bank. 

Door slechte investeringen en economische crisissen is het vertrouwen in banken de laatste jaren steeds verder afgenomen. Consumenten durven niet zomaar meer hun geld bij een bank neer te leggen. Zo zijn ze bang dat van de één op de andere dag hun geld minder waard is. Of dat er misschien schimmige zaken gedaan worden met hun zuurverdiende spaargeld. Dit is niet gek, want veel banken investeren ook in niet duurzame projecten. Gelukkig zijn er een aantal banken die zich focussen op de toekomst. Dit zijn de banken met een duurzaamheidsbeleid. 

Hoe staat het met mijn bank? 

Of je nu een zakelijke bedrijfsrekening openen wil of een gezamenlijke spaarrekening. Er gebeurt altijd iets met je geld. Banken laten het geld van consumenten namelijk niet stil op de rekening staan. Zo wordt er geïnvesteerd in projecten. Dit kan voor van alles zijn, van herbebossing tot ontwikkeling van elektrische voertuigen. Echter doen niet alle banken hieraan mee. In Nederland zijn de banken op één hand te tellen met een duurzaamheidsbeleid. Kijk dus eerst goed voordat jij met een bepaalde bank in zee gaat. 

Kan ik makkelijk overstappen? 

Wij begrijpen best dat je kan zijn geschrokken van dit nieuws. Al vanaf de pennymaat heb jij een bankrekening bij een bepaalde bank. Maar na dit nieuws wil je toch overstappen naar een duurzame bank. Gelukkig is het tegenwoordig steeds makkelijker om over te stappen. In de volgende alinea lees je daar meer over. 

Wil je toch blijven bij je bank, maar ze wel aanspreken op hun beleid? Dat kan, zo zijn er vaak petities die getekend kunnen worden en wanneer er voldoende publieke druk ontstaat komen banken vanzelf in beweging. 

Overstappen naar in duurzame bank 

Het woord overstappen alleen al zorgt bij veel mensen voor stressvlekken. Dit terwijl het helemaal niet zo ingewikkeld is als het lijkt. Laten we de voordelen en nadelen eens belichten. 

Voordelen 

  • Beter voor mens, dier en milieu. Dit moet een reden zijn om over te stappen en daarom benoemen we deze als eerste voordeel. 
  • Betere service. Uit onderzoek is gebleken dat duurzame banken vaak meer tijd hebben voor consumenten. Zo word je bij deze banken het beste geholpen met je vragen. 
  • Open en transparant. Bij een duurzame bank is er een open en transparant beleid. Dit betekent dat je precies kan zien wat er met je geld gebeurt. In de eerlijke bankwijzer vind je hier nog meer over. 

Nadelen 

  • Tijd, overstappen kost inderdaad tijd. Zo heb je vaak niet binnen een dag een andere bankrekening. Maar banken proberen er zo veel mogelijk voor te zorgen dat een overstap zonder al te veel rompslomp gaat. 
  • Ander rekeningnummer. Je kan niet je rekeningennummer houden zoals je wel je 06-nummer kan houden bij een telefoonabonnement. Je zal dus moeten veranderen van rekeningnummer. 
  • Hypotheek. Je kan jouw hypotheek vaak niet meenemen. Kan dit wel, dan kost het vaak veel geld. Dus éénmaal een hypotheek afgesloten bij een bank, dan zit je daar helaas aan vast. 
Ook relevant