Kans op een auto-ongeluk verkleinen

Gemiddeld heeft circa 80 procent van volwassen Nederland een rijbewijs. Daarnaast beschikken steeds meer gezinnen over twee auto’s in plaats van één. Dit verschil wordt mede veroorzaakt doordat steeds meer vrouwen ook hun rijbewijs halen en tevens meer aan het werk zijn. Daardoor is het bij veel gezinnen bijna noodzakelijk om twee auto’s in het bezit te hebben. Doordat steeds meer mensen op de weg te vinden zijn en er steeds meer auto’s in Nederland zijn, worden ook de kansen op een ongeval een stuk groter. Het is simpelweg erg druk. En hoe drukker, hoe groter de kans dat iemand een foutje maakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Helemaal voorkomen kan dan ook niet, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het risico op een ongeval te verkleinen. In dit artikel geven we enkele tips. 

Tref veiligheidsmaatregelen in de auto 


Omdat een auto ongeluk tegenwoordig nooit helemaal voorkomen kan worden, is het in elk geval belangrijk om overal op voorbereid te zijn. Daarom is het goed om de nodige veiligheidsmaatregelen in de auto te treffen. Denk aan speciale ADS-systemen, maar ook aan de wat voordeligere dingen zoals de autoruiten tinten. Met getinte ruiten zorg je ervoor dat de ruiten minder gemakkelijk breken bij een ongeval. Indien ze onverhoopt tóch breken, zullen de glassplinters zoveel mogelijk in de folie blijven zitten. Hierdoor is de kans op zwaar(der) letsel kleiner. 

Let op je eigen rijgedrag 


Het is een feit dat veel mensen niet zouden slagen voor hun rijbewijs als ze op dit moment weer examen moesten doen. Door de jaren heen sluipen er soms wat gewoontes in. En soms zijn dit gewoontes die iedere rij-instructeur zou verafschuwen. Denk bijvoorbeeld aan altijd harder rijden dan de toegestane snelheid, nooit voldoende afstand houden tot de bestuurders voor je of gewoon risicovol rijden. Het is daarom goed om af en toe even pas op de plaats te nemen en je eigen rijgedrag te beoordelen. Wat kan er anders? 

Wanneer iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijk neemt in het verkeer en er alles aan doet om zo veilig mogelijk te rijden, dan zou dit ook voor een veiligere situatie op de weg zorgen. Er zijn ook factoren die je kunt vermijden waardoor je risicovoller zou kunnen rijden. Denk bijvoorbeeld aan haasten wanneer je bijna te laat komt voor een afspraak. Ga eerder weg of bedenk goed hoeveel tijd het daadwerkelijk zou schelen als je je nu gewoon aan de verkeersregels houdt. Liever ietsje te laat dan je hele leven met een schuldgevoel rondlopen. 

Weet wie de schuldige is 

Onder het mom: een auto ongeluk kan zeker niet altijd voorkomen worden, is het ook belangrijk om te weten wie de schuldige is indien je toch bij een ongeval betrokken raakt. In sommige situaties is dit meer dan duidelijk, maar in andere gevallen kunnen hier nogal wat discussies over ontstaan. Daarom is een dashcam kopen heel verstandig. Op die manier beschik je altijd over een extra ‘getuige’ die precies laat zien wat zich hier heeft afgespeeld. Dat geeft jou niet alleen de mogelijkheid om extra bewijsstukken aan te voeren, maar ook om je eigen gedrag en de reactie hierop van het verkeer te bestuderen. Zo kun je ongelukken in de toekomst wellicht wél voorkomen. 

Ook relevant