DGA salaris 2021: Alles wat je moet weten

Als directeur-grootaandeelhouder, de afkorting van DGA, ben je verplicht jezelf een minimumsalaris uit te keren. Voor veel ondernemers de reden om niet voor een BV als rechtsvorm te kiezen. Elk jaar wordt deze norm vastgesteld. Maar is het nodig om jezelf dit bedrag uit te keren? Wat houdt het precies in? En welke regels gelden er eigenlijk? In deze blog vertellen we jou alles wat je moeten weten over het DGA-salaris van 2021. Lees dus zeker even mee als je hier alles over wilt weten. 

Laten we bij het begin beginnen. Het is niet nodig dat je jezelf zoveel uitkeert als je een BV start. BV staat voor een besloten vennootschap. Dit is dan ook een rechtsvorm met een rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat bestuurders in principe niet direct aansprakelijk zijn met het privévermogen. Dat is prettig omdat als je bijvoorbeeld schulden krijgt vanuit je BV dan hoef je die niet direct uit eigen zak te betalen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een BV alleen of met andere mensen op te richten. Op deze manier hoef je dus niet alleen dit bedrijf te dragen. Ook het kapitaal is anders ingericht. Bij een BV is het kapitaal namelijk verdeeld in aandelen. Deze aandelen zijn weer in bezit van aandeelhouders. Hierdoor zit er een verschil in rechtsvorm.

100.000 euro-regel

Eigenlijk geldt de volgende vuistregel als je twijfelt of je een eenmanszaak wilt hebben of houden of over gaat op een BV. Namelijk: vanaf ongeveer 100.000 euro kun je de voordelen proeven van een BV. Dit is natuurlijk een indicatie en hangt het ook echt grotendeels af van jouw persoonlijke situatie. Maar deze vuistregel kun je wel in acht nemen. Zoals we net al zeiden is het namelijk niet nodig om jezelf dit DGA-salaris, speciaal bedacht voor directeur-grootaandeelhouders, uit te keren. Je kan namelijk door middel van een brief vragen om verlaging bij de Belastingdienst. 

Of je dus overstapt van een eenmanszaak of een VOF naar een BV is afhankelijk van jouw situatie. Je kan bijvoorbeeld je laten voorlichten door een expert of een notaris. Die kan goed naar jouw persoonlijke situatie kijken. Maar het feit blijft wel dat als je over gaat op een BV ook het DGA-salaris in beeld zal komen. Laten we daar dus eens wat dieper op in gaan. 

Hoe wordt het DGA vastgesteld?

DGA wordt bepaald en vastgesteld vanuit een gebruikelijk loon. Dit houdt in dat er wordt gekozen voor een minimaal loon voor het niveau en de duur van jouw werkzaamheden als DGA. Dit gebruikelijke loon wordt op een bepaalde manier vastgesteld, namelijk door 75% van het loon van de meest vergelijkbare dienstbetrekking te nemen. Of door het hoogste loon van de werknemers die jij in dienst hebt te nemen. Of er wordt dus gekozen voor het minimale salaris van 47.000 euro per jaar. Deze punten worden dus per persoonlijke situatie afgewogen om vervolgens tot de beste oplossing te komen.

Waarbij je bij een eenmanszaak jezelf loon uit kunt keren, is dat bij een BV dus strikter geregeld. Zeker als je startende ondernemer bent en direct een BV opricht kom je eigenlijk niet uit de minimale eis van 47.000 euro. Al kun je dus altijd met de juiste papieren vragen om verlaging wanneer dit bedrag nog te groot is. 

Waarom wordt er eigenlijk überhaupt een minimum DGA-salaris ingesteld?

Dat is natuurlijk een goede vraag! Allereerst komt daar natuurlijk de Belastingdienst om de hoek kijken. Zij vinden het belangrijk dat er een minimumsalaris wordt ingesteld. Als deze grens er namelijk niet zou zijn zouden bedrijven gemakkelijk minder loon kunnen uitkeren aan zichzelf om vervolgens wel meer dividend uit te keren. Daar is een simpele reden voor. Die vooral de Belastingdienst goed in de gaten houdt. Je begrijpt het al: belastingtechnisch is het voor jou aantrekkelijker om jezelf dividend uit te laten keren dan loon. Dividend is namelijk belast met slechts 25% belasting. Terwijl looninkomsten zijn belast met 52% belasting. Uitkering van winst, dividend, zou je dus onder aan de streep meer geld opleveren dan loon. Iets waar de Belastingdienst een stokje voor wil steken. Het is daarom ook niet slim om jezelf dividend uit te keren als je nog niet 47.000 euro salaris hebt uitgekeerd. Goede tip dus! Nooit dividend uitkeren voordat je aan jezelf tenminste 47.000 euro salaris hebt uitgekeerd.

Hoe zit dit dan met startende ondernemers?

Als je in je eerste jaar zit, is het vaak nog onbekend hoeveel omzet je überhaupt gaat omzetten. Hoe gaat het dan in z’n werk? Gelukkig begrijpt de Belastingdienst ook dat er geld moet binnenkomen voordat je een minimumbedrag aan jezelf kunt uitkeren. Daarom is er de mogelijkheid om het DGA-salaris te verlagen. We zeiden het net al, maar je kan dus een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Dat is dan ook wat de meeste starters doen. De tweede optie is dat je een nul-aangifte voor de loonheffing doet. Dit is iets dat je eerdere maand kunt doen. Deze nul-aangifte doe je als je je loon hebt uitbetaald. Vaak omdat je medewerkers in dienst hebt. Vaak kun je aan het einde van het jaar dan bekijken welke financiële middelen je nog wel op de bank hebt staan. Vanuit hier worden reserveringen gehaald die je weer kan uitkeren als salaris. Klinkt ingewikkeld, maar valt reuze mee. Of zorg ervoor dat je iemand inschakelt, zoals een accountant of een boekhouder die jou hiermee kan helpen. 

Ook relevant