Wil jij je eigen huisje zonder extra bijkomende kosten?

De laatste jaren zien we een enorme stijging aan vakantiehuisjes. Zo willen steeds meer mensen een eigen huisje. Maar het liefst wel met zo min mogelijk bijkomende kosten. 

De negatieve spaarrentes die er de laatste jaren zijn, vormen een grote reden van de grote stijging aan gekochte huisjes van de afgelopen jaren. De reden is dat de verhuur van zo’n huisje in eigen land of zelfs in het buitenland best lucratief kan zijn wanneer je hem verhuurt. Maar vaak zijn er veel bijkomende kosten wanneer je een huisje aanschaft. Je koopt ze soms casco en moet dan nog een hoop extra doen. Maar ga je voor goede Chaletbouw, dan heb je alles in één.

De chalet en huisjes markt 

Laten we even in de huisjesmarkt duiken. Want voor je een huisje aanschaft is het goed om te weten waar je aan gaat beginnen. Zo worden jaarlijks de verkoop van huisjes geregistreerd. Een huisje wordt gezien als tweede woning voor recreatie. In 2022 werden er meer dan 10.000 huisjes in Nederland verkocht. Dit waren enkel nog de nieuwe woningen. Mensen die een tweedehands chalet kopen worden niet geregistreerd. Ook werd een enorme stijging gezien in huisjes uit het luxe segment. Deze mensen betalen 200.000 € of meer voor een vakantiewoning. 

Een kant en klare chalet 

Wanneer je een beetje in de huisjes zit weet je dat het best een gedoe kan zijn zo’n vakantiewoning. Je moet hem plaatsen en vervolgens moet je hem nog volledig inrichten met badkamer etc. Maar wanneer je voor een goede fabrikant gaat dan heb je alles geregeld en is het alleen nog maar inrichten. Dit scheelt vooral extra bijkomende kosten. Waar jij een huisje plaatst is wel belangrijk, want de kosten voor de camping verschillen soms behoorlijk per provincie of regio. 

Welke provincies scoren goed? 

In Nederland zien we enorme verschillen wanneer het gaat om de vakantiehuisjes. Zo is een provincie als Overijssel of Flevoland niet heel populair wanneer het gaat om een eigen huisje. Maar wanneer je op de Veluwe een huisje wil scoren dan betaal je hier fors voor. Ook Limburg is goed aan het scoren als het gaat om huisjes. Veel Nederlanders krijgen toch het gevoel dat ze op vakantie zijn wanneer ze naar Limburg gaan. Ook het waddengebied, Noord-Holland en Zeeland scoren hoog. 

Met welke kosten moet ik rekening houden met een huisje?

Het is goed om je financieringen op orde te hebben wanneer jij een eigen huisje wil. Je bepaalt een budget en gaat vervolgens opzoek naar een geschikt huisje in de voor jou juiste regio. Er zijn nog wel extra kosten die terugkomend zijn of eenmalig wanneer jij een huisje aanschaft. 

Eenmalige kosten: 

  • Overdrachtsbelasting
  • Courtage
  • Notariskosten 

Terugkomende kosten: 

  • De vaste lasten van de woning
  • Onderhoudskosten
  • Verzekeringen 
  • Reiskosten 
  • Beheerdersbijdrage 
  • Schoonmaakkosten 

Het is goed om alle kosten op een rij te zetten voordat je zomaar een chalet of huisje aanschaft. Zo weet je zeker dat je niet in de problemen gaat komen omdat je de huur niet kan betalen. 

Ook relevant