Hoelang kunnen skihelmen meegaan? 

Een erg goede vraag om jezelf te stellen wanneer je een oude skihelm hebt liggen: kan ik hem deze wintersport nog wel gebruiken? Het moet fungeren als lifesafer. Wij hebben het voor je uitgezocht.

Laten we gelijk met de deur in huis vallen. Een normale skihelm gaat maximaal vijf jaar lang mee volgens fabrikanten. Dit heeft te maken met de keuring TÜV. Hierna biedt hij niet meer optimale bescherming wanneer je valt of botst. Ook is het goed om te weten dat je niet meer verzekerd bent wanneer er toch ongelukken gebeuren. Mocht je voor deze 5 jaar is verlopen al een val hebben gemaakt? Ook dan is het beter om hem al te vervangen, het kan zijn dat er een scheur in is gekomen. Meer over skihelmen vind je hier. 

Hoelang gaat jouw skihelm mee? 

We vertelden je al dat een skilhelm vijf jaar maximaal mee gaat, maar het is slim om hem al tussen drie en vijf jaar te vervangen. Niet alleen fabrikanten geven dit advies, maar ook de TÜV keuring. Het heeft natuurlijk wel te maken met het intensieve gebruik, gebruik je hem een jaar lang waarbij je hem veelvuldig gewoon neerlegt en soms zorgvuldiger dan de andere keer. Dan kan het zijn dat je sneller een nieuwe nodig hebt. Maar ook een helm die drie jaar lang in de kast heeft gelegen is niet geheel betrouwbaar meer. 

Heb jij je skioutfit al bij elkaar voor dit wintersportseizoen? Van skibril, tot skihelm je vindt het hier.  

Kunststof kan uitdrogen 

Niet alle skihelmen zijn hetzelfde gemaakt. Zo verschillen ze allemaal van bouwwijze, materiaal en natuurlijk de kwaliteit. Iedere helm heeft een basis van kunststof. Dit is het omhulsel van de helm. Maar binnen in je helm zitten de weekmakers. Deze weekmakers zorgen ervoor dat het materiaal in je helm zacht en flexibel is. Maar het zorgt er ook gelijk voor dat het materiaal in de loop der jaren uitdroogt en gaat scheuren. Dit proces wordt alleen maar versneld doordat je een skihelm steeds in andere weercondities laat liggen. Van warme binnentemperaturen tot koude buitentemperaturen.  

Gevallen = vervangen

We kunnen er lang of kort over praten, maar wanneer jij bent gevallen is het gelijk tijd om je skihelm te vervangen. Of dit nu is gebeurd op de piste of je laat je helm net iets te hard op de grond vallen. Aan de buitenkant ziet de helm er vaak nog netjes uit, maar van binnen kan hij flinke schade hebben opgelopen. Bij een eerstvolgende ernstige val breekt hij ineens doormidden en biedt hij niet de juiste bescherming. Vervangen dus wanneer je bent gevallen. 

Gebruik hem op de juiste manier

Je hebt het al gelezen in dit artikel, het gaat er ook om hoe jij met je helm omgaat. Behandel je skihelm als een baby. Dit betekent dat je hem altijd rustig neerlegt en misschien wel in een hoesje doet. Daarnaast wil je dat hij nooit bloot in de zon komt te liggen. Zorg ervoor dat als hij heel nat is je hem afdroogt. Een de binnen voering mag je best schoonmaken, maar het liefst niet met te agressief spul. Wanneer je dit allemaal doet zorg je ervoor dat je helm erg lang mee kan gaan. 

Ook relevant