Zo let je op hygiëne als zorgmedewerker 

Als zorgmedewerker is sinds Covid hygiëne nog veel belangrijker geworden. Om ervoor te zorgen dat jij altijd hygiënisch te werk gaat hebben wij een aantal handige tips. 

Goede schoonmaak bij zorginstellingen, ziekenhuizen en als zorgmedewerker is erg belangrijk geworden. Er wordt heel streng op toegezien dat je alle juiste maatregelen neemt om jouw instelling netjes en schoon te houden. Maar niet alleen de zorgmedewerkers moeten hier op letten. Ook schoonmakers die zorgen voor de schoonmaak in de zorg, moeten er goed op letten. Hier moet je op letten: 

1.    Handhygiëne

Als zorgmedewerker begint het allemaal met de handen. Hier ben je de hele dag mee in de weer. Je schudt misschien de hand van de buurman of collega, en vervolgens ga je aan het werk. In de tussentijd heb je een bak koffiegezet en het koffiezetapparaat 2 keer aangeraakt. Ook de kantinetafel raak je aan wanneer jij nog snel een broodje eet. Nu is het tijd om naar je client te gaan. Met zo veel aanrakingen wil je niet dat je cliënten hier ziek door worden. Dus zorg voor een hygiënische handgel. Deze moet standaard in je tas zitten. 

2.    Schoonmaken en desinfecteren 

Om ervoor te zorgen dat je als zorginstelling goed bezig bent let je op twee dingen: reinigen en desinfecteren. Zo ga je dus letten op het afnemen van stof, het wissen en stofzuigen. Maar er zitten wel twee grote verschillen tussen deze twee. Namelijk het schoonmaken is puur het afnemen van vuil en het schoonpoetsen van een ruimte of object. CSU schoonmaakbedrijf is hier bijvoorbeeld in gespecialiseerd en doet dit al jaren bij zorginstellingen door het land.

Bij desinfecteren beng je chloor aan waardoor bacteriën worden gedood en volledig verwijderd. Hiervoor wordt soms ook alcohol gebruikt voor kleinere oppervlaktes. Een schoonmaker is zeker nodig om ervoor te zorgen dat desinfectiemiddel goed werkt. 

3.     Leren schoonmaken 

Schoonmaken lijkt soms een makkelijke klus. Je neemt even een doekje over de tafel en het is schoon. Maar zichtbaar schoon is nog niet realistisch schoon. Hiervoor heb je soms gewoon een gedegen opleiding voor nodig. Er worden dan ook voor zorgmedewerkers trainingen gegeven in het schoonmaken. Van het schoonmaken van een toilet tot het grondig reinigen van de keuken. Je leert precies in welke stappen je het beste kan schoonmaken, maar ook welke schoonmaakmiddelen jij het beste kan gebruiken. Dus wil je echt goed leren schoonmaken dan is het slim om een goede cursus te volgen. 

4.    Schema’s op het werk 

Een schema op het werk kan helpen om ervoor te zorgen dat iedere ruimte altijd grondig is gereinigd. Op een goed schema komt namelijk te staan welk onderdeel het laatste is gebeurd. Hierdoor weet ook iemand na jou wat al lange tijd niet meer is schoongemaakt en voor welke datum dit staat gepland. Schoonmaakbedrijven werken altijd met zo’n schema. Ze gaan met een instelling of bedrijf in gesprek voordat ze beginnen met schoonmaken. Op basis hiervan wordt een schema gemaakt, vervolgens wordt dit schema maandelijks gekopieerd zodat jouw zorginstelling altijd up-to-date schoon is!     

Ook relevant