Eten uit de Natuur: Wilde Kastanjes eten, kan dat?

De kastanjes die uit de boom vallen rond de herfsttijd kun je niet allemaal eten, maar er zijn trucjes om te kijken welke je wel en welke je beter niet in je mond kan stoppen.

Tamme kastanjes

De meest bekende kastanjes die er zijn, heten tamme kastanjes. Van een afstandje lijken alle kastanjes op elkaar, maar er zijn een paar verschillen waaraan je de tamme soort kan herkennen. Een tamme kastanje heeft een puntje aan de bovenkant, daar waar een wilde kastanje aan de bovenkant mooi rond is. Ook heeft de tamme kastanje meer stekels op het omhulsel en zijn de dunner dan die van een wilde kastanje.

Wilde kastanje

De wilde kastanje behoort tot een andere familie dan de tamme kastanje. Ondanks dat ze dus allebei kastanje heten, komt de tamme kastanje van de castanea sativa en behoort hij tot de beukenboomfamilie. De wilde variant komt  van de aesculus hippocastanum en behoort tot de aesculusfamilie. Je kan de wilde kastanje herkennen aan de grote bladeren in de vorm van een hand met vijf à zes ‘vingers’. Ze hebben een bolster met korte stekels, die niet zo erg prikken. In de bolster zit maar één kastanje, die helemaal rond is. Kom je een wilde kastanje tegen, kan je hem dus hieraan herkennen. De wilde kastanjes worden ook wel gebruikt als medicijn voor paarden. Daardoor heeft de wilde kastanje ook de bijnaam: paardenkastanje.

Hoe kan je ze onderscheiden?

Heb je nou een wilde kastanje te pakken of kan je de kastanje in je hand gewoon rustig eten? De twee zijn redelijk goed uit elkaar te houden. Als je beide vruchten met elkaar vergelijkt, zie je dat de schil van beide soorten vrij verschillend is van elkaar. Een tamme kastanje heeft een vrij zachte schil, de bolster genoemd, met zachte stekels eraan, die niet zo heel erg prikken. Een wilde kastanje heeft een stuggere schil met scherpere stekels.

Gezond

Een tamme kastanje kan je dus eten en hij is zelfs erg gezond! Er zit weinig vet in deze kleine bruine delicatesse en hij bevat veel koolhydraten. Hij is ook rijk aan vezels en eiwit en bevat vitamines uit de B-groep, vitamine E, kalium, foliumzuur en zink. De tamme kastanje smaakt zoet en wordt beschouwd als een lekkernij. Je kan de kastanje bakken, poffen of pureren. Wilde kastanjes kan je daarentegen niet eten. Ze smaken ook niet lekker. Hij heeft een bittere smaak en je krijgt er buikpijn van. Herten en schapen kunnen deze kastanje wel eten. Het is gewoon geen mensenvoedsel. Weet je niet of je de kastanje wel of niet kan eten? Er bestaat een heel simpel trucje voor. Doe de kastanje in een kommetje met water. Als de kastanje naar boven komt drijven, is hij leeg. Dan is deze uitgedroogd of uitgehold door insecten. Blijft de kastanje op de bodem hangen, dat zit hij nog vol en kan je hem eten.

Poffen of roosteren

Je kan tamme kastanjes ontdoen van hun bruine schil en ze rauw opeten. Ze smaken dan nootachtig. Je kan ze ook klaarmaken door ze te roosteren, koken of poffen en dan smaken deze kleine nootjes nog beter.

Zet met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Leg ze daarna ongeveer een kwartier in een voorverwarmde over op 200 graden celcius. Wacht tot de schil openbarst. Je kan hetzelfde doen in een pan met een klontje boter op laag vuur. Of kook ze in een pan met water in tien minuten. Pel de kastanjes als ze nog warm zijn, dan gaat het minder lastig. Vaak blijft er wel een vliesje om de kastanje heen zitten, die hoef je er niet per se af te halen, maar hij heeft een wat bittere smaak. Je kan de kastanjes klaarmaken met andere wintergroente. Ze smaken goed samen met rode kool en spruitjes. Een puree van kastanjes combineert mooi bij wildgerechten. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om ze in een toetje te verwerken. Door de zoete smaak kunnen ze prima mee in een taart of een toetje.

Wanneer zijn er kastanjes?

Kastanjes zijn natuurlijk niet het hele jaar lang te vinden in het wild. Ze vallen met name in oktober van de boven. Dan is je kans om lekkere verse kastanje van de grond te rapen. Ga met name naar het bos als je de beste kastanjes wil vinden. Tot en met december zijn er veel kastanjes te koop in winkels, gesorteerde supermarkten en natuurvoedingswinkels. Ze zijn er ook op de markt, in toko’s en Turkse winkels. Wees er op tijd bij want de populaire noten zijn binnen no-time uitverkocht. Gedroogde kastanjes en kastanjepasta- en puree kan je wel het hele jaar door kopen. Bewaar de kastanjes hooguit een week op kamertemperatuur en op een droge plek.

Kastanjepuree maken

Hoe maak je nou zo’n lekkere puree van verse kastanjes? Het is heel simpel en je hebt niet veel nodig om dit lekkere recept te volgen.

Ingredieten

  • 1 deel tamme kastanjes (gepeld)
  • 1 deel suiker
  • 1 deel water
  • vanille extract

Bereidingswijze

Doe de gepelde tamme kastanjes in een kop en hou die maat aan voor het water en de suiker. Doe de suiker en het water in een pan en verwarm dit op middelhoog vuur tot dat de suiker is opgelost. Voeg dan ook de kastanjes toe en breng ze aan de kook. Doe de kastanjes met het suikerwater én wat vanille extract in de keukenmachine of blender en pureer alles tot een mooie gladde crème. Indien nodig, kan je het nog wat verder koken, tot het ongeveer jam-dikte heeft. Bewaar in een goed afgesloten pot op een koele en donkere plek. Bewaar je het in de koelkast, blijft het heel lang goed.

Ook relevant