woman standing in room with unfinished walls
Photo by Monica Silvestre on Pexels.com

Besparen op je vaste lasten met behulp van een hybride warmtepomp 

Een hybride warmtepomp is een goede keuze voor iedereen die duurzamer wil leven. Het is een milieuvriendelijke keuze en – als je deze op de juiste manier gebruikt – kan je hiermee ook nog eens enorm veel op de vaste lasten besparen. Toch vinden veel mensen het ook een groot nadeel dat de warmtepomp elektriciteit verbruikt. Want weegt dit dan nog wel op tegen de voordelen? 

Er zijn meerdere manieren om het stroomverbruik van verschillende soorten warmtepompen te verlagen. Wanneer het elektriciteitsverbruik beperkt kan worden, zal het rendement worden geoptimaliseerd. Maar hoe pak je dit precies aan? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. 

Kies de juiste hybride warmtepomp 


Ten eerste is het goed om te beseffen dat het stroomverbruik van elke warmtepomp weer anders is. De één zal zuiniger met stroom omgaan dan de ander. Zo zien we bijvoorbeeld dat nieuwere modellen over het algemeen minder stroom verbruiken. Daarom is het goed om rekening te houden met deze verschillen en voor de aankoop eerst de nodige research te doen. Welke hybride warmtepomp is het meest energiezuinig? 

Gebruik ook zonnepanelen 


Enkel een hybride warmtepomp is niet voldoende om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Sterker nog; je behaalt pas echt optimaal rendement wanneer je deze combineert met zonnepanelen. Waar de warmtepomp zorgt voor een warm en comfortabel huis, zorgen de zonnepanelen ervoor dat deze stroom enkel wordt opgewekt met behulp van zonne-energie. Zo ben je dus pas écht duurzaam bezig. 

Maak gebruik van een slimme energiemeter 


Steeds meer mensen maken tegenwoordig gebruik van een zogenaamde slimme meter. Deze meter werd de afgelopen jaren bij de meeste mensen gratis geplaatst. De meter biedt veel voordelen. Zo worden meterstanden automatisch naar het energiebedrijf gezonden en kan je op elk moment van de dag het verbruik checken.

Wanneer je de warmtepomp pas gebruikt, is het slim om het energieverbruik extra nauwlettend in de gaten te houden. Hoeveel energie verbruik je precies? Zie je plotseling onregelmatigheden ontstaan en merk je dat je verbruik de pan uit schiet? Dan kun je waar nodig ook weer tijdig ingrijpen. 

Handhaaf een constante temperatuur in huis 


Het is belangrijk om de temperatuur in huis zo constant mogelijk te houden. Probeer de instellingen dus indien mogelijk met rust te laten. Verander alleen als het echt niet anders kan. Het is een algemene misvatting dat je geld kunt besparen door de temperatuur ‘s nachts of bij het weggaan van de woning te verlagen. Als je je stroomverbruik echt op de lange termijn wil verlagen, heb je veel meer profijt bij het verlagen van de constante temperatuur met één graad. Op het gebied van comfort merk je hier heel weinig van, maar je zult zeker een verschil merken in het energieverbruik en uiteindelijk dus ook de energierekening. 

Ook relevant