Invloedsfactoren op de opbrengst van zonnepanelen

Wat is er allemaal van invloed op de opbrengst van zonnepanelen? Voor veel mensen is niet duidelijk hoe zonnepanelen nu eigenlijk precies werken. Het is ook geen eenvoudige vraag die je gemakkelijk even beantwoordt. Er zijn heel veel factoren die een rol spelen hierin. We hebben in dit artikel de belangrijkste factoren van invloed op de opbrengst van zonnepanelen voor je verzameld.

In welke richting liggen de zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen in Nederland zijn op het zuiden gericht omdat dit het meeste oplevert. Het is echter zo dat er wel ook bij liggen op het zuidoosten of zuidwesten nog het nodige mogelijk is. Ligging op het noorden levert het minste op, want daar staat de zon nooit.

De hellingshoek

Op Zonduurzaam kan je meer leren over de hellingshoek. Het is de hoek die bepaalt hoeveel energie er opgewekt kan worden. Je kijkt dan naar de hoek van de zonnepanelen ten opzichte van de grond. In Nederland is 30 tot 35 graden ideaal als de panelen op het zuiden liggen. Het is echter zo dat er nog wel bij meer of minder hoek energie opgewekt kan worden, alleen dan wel in mindere mate. Dit weegt dus ook mee.

Waar liggen de zonnepanelen?

De plek waar de zonnepanelen liggen is ook sterk van invloed. In steden en plaatsjes aan de kust wordt duidelijk meer energie geproduceerd dan in plaatsen in het binnenland. Dit heeft te maken met de verschillen in klimaat binnen Nederland. Daar kan je dus zelf verder weinig invloed op uitoefenen, maar het speelt wel een belangrijke rol hierin.

De kwaliteit

Natuurlijk is ook de kwaliteit van de zonnecellen een grote factor als het om de opbrengst van een zonnepaneel gaat. Er zijn heel verschillende soorten van verschillende kwaliteit. Het is dan ook vaak even afwachten hoe goed jouw paneel eigenlijk is. Wanneer zonnepanelen hetzelfde vermogen hebben, dan kan de opbrengst door dit kwaliteitsverschil toch verschillend zijn. Zelfs wanneer alle omstandigheden verder perfect gelijk zijn. Doe dus vergelijkingsonderzoeken om de beste panelen te vinden.

Gevoeligheid voor temperatuur

Een groot verschil in de opbrengst komt door de keuze voor het soort zonnecel. Dit komt doordat deze allemaal temperatuurafhankelijk zijn. Hoe hoger de temperatuur, hoe lager de energieproductie. Dit verschil kan op de warmste dagen al snel 10% of meer zijn. Dit is ook belangrijk om goed in de gaten te houden. Het is dan ook goed om de berekeningen te kennen die hierop losgelaten worden. Al kan je dit wel aan de experts overlaten. Op warme dagen met veel zonlicht ben je dus soms slechter af dan je zou denken. Kies je voor zonnepanelen van topkwaliteit met silicium zonnecellen? Dan zal het stijgen van de temperatuur een minder grote invloed hebben op de productie van groene stroom. Dunnefilm zonnepanelen kunnen nog beter tegen hogere temperaturen en worden juist daarom ook veel gekozen.

Ook relevant