Waarom is een WA-verzekering in Nederland verplicht?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar gelukkig is daar de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Een verzekering die jij moet hebben, maar iedereen in het verkeer. Heb jij een auto? Dan heb je óók een WA-verzekering. Hoe dit zit en waarom dit zo is? Dat vertellen we jou in deze blog! 

Allereerst is het eens goed om te kijken naar wat een WA-verzekering nu eigenlijk dekt. Want in de basis een wa verzekering ontzettend beperkt. Zo wordt namelijk alleen de schade gedekt, dus vergoed, die jij bij een ander voertuig hebt aangericht. Dit betekent dat jij degene bent die schade heeft gereden. Gebeurt het bij jou? Dan weet je dus zeker dat de ander is verzekerd, want het is niet voor niets een verplichte verzekering. Op deze manier kun je dus veel schade aan auto’s verhalen op verzekeringen. Want volgens de wet ben jij verantwoordelijk voor de eigen schade die je hebt gereden. 

En wist je dat mannen vaker een ongeluk veroorzaken dan een vrouw? Gelukkig is iedereen verzekerd met een WA-verzekering.

Schade rijden zit in een klein hoekje

Waar moet je dan bijvoorbeeld aan denken? Nou, denk bijvoorbeeld aan die keer dat jij aan het inparkeren bent en per ongeluk tegen een stilstaande auto rijdt. In de auto zit een deuk, maar er zit niemand in de auto. Je kunt nu gewoon een briefje achterlaten, want hiervoor ben jij verzekerd! Hetzelfde geldt voor als jij een aanrijding hebt met een andere auto omdat je door rood licht rijdt. Of als je bijvoorbeeld geen voorrang verleend en daardoor in de zijkant van een andere auto terecht bent gekomen. 

Omdat je volgens de wet verplicht bent deze verzekering te hebben, kunnen veel van deze kleine ongelukjes waarbij niemand gewond raakt, gemakkelijk worden opgelost. Als mensen deze verzekering dus niet zouden hebben, zou er veel meer gedoe bij komen kijken. En zouden dus bijvoorbeeld verzekeringen, politieagenten of mensen zelf het veel drukker hebben. Het is wel belangrijk dat je beseft dat schade aan jouw auto niet wordt vergoed wanneer jij het ongeluk hebt veroorzaakt. Anders zouden mensen heel anders gaan rijden. De schade wordt alleen vergoed als jij het slachtoffer bent, of dus de schade van de ander. Jij moet dan nog wel zelf je portemonnee trekken om jouw auto weer op te lappen. Voorzichtig rijden blijft dus belangrijk. 

WA-verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

Als je het zo hoort dan denk je misschien: dit is een aansprakelijkheidsverzekering. Maar is een WA-verzekering dan een aansprakelijkheidsverzekering? Niet helemaal. Een WA-verzekering is alleen voor auto’s. Maak jij per ongeluk iets kapot bij iemand anders thuis? Dan kun je dat verhalen op een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is niet verplicht. En een WA-verzekering dus wel. 

Wil je beter verzekerd op pad gaan met de auto dan alleen met een WA-verzekering? Dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een verzekering met WA +, dan heb je beperkt casco. Hierdoor is schade aan je eigen auto ook deels verzekerd. Bijvoorbeeld als er brandschade is of ruitschade. Volledig casco is ook mogelijk, dan ben je voor bijna alles goed verzekerd en kun je met een veilig gevoel de weg op.  

Ook relevant