Zoveel ga je er dit jaar financieel op achteruit en zo beperk je de schade

Het is je wellicht niet ontgaan dat er de laatste tijd heel wat negatief economisch nieuws te lezen of horen valt. De energieprijzen gaan omhoog, de inflatie swingt de pan uit en spaarrekeningen brengen niets meer op.

Een recent onderzoek van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) toont aan dat gezinnen met kinderen per maand ongeveer €40 minder koopkracht zullen hebben in 2022. Dat betekent dat, hoewel je netto evenveel geld binnenhaalt per maand, je met dat geld minder goederen kan kopen. 

In vele gevallen valt deze vermindering hoger uit dan €40. Huishoudens waar het gezamenlijke inkomen immers niet stijgt, zien een koopkrachtvermindering van meer dan €200 per maand.

Het komt erop neer veel huishoudens er financieel niet of nauwelijks op vooruit gaan dit jaar, en vaak zelfs achteruit. Zoals gewoonlijk, is deze trend het sterkst te voelen bij degenen die het sowieso al moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Hoe komt dit nu precies?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren de prijzen in december 2021 5,7% hoger dan het jaar ervoor. Dat is een zeer fikse stijging. Naar verwachting stijgen de lonen dit jaar gemiddeld ook maar met met een luttele 2,2%. De inflatie zal dit jaar rond de 3,5% liggen. Redelijk wat verschil, en dat is merkbaar in het dagelijkse leven.

Deze discrepantie zorgt er niet alleen voor dat producten en diensten duurder worden, maar ook dat we niet genoeg extra geld verdienen om ervoor te blijven betalen. Zoals je ongetwijfeld wel kan raden, liggen de sterk gestegen energieprijzen (vooral olie en gas) aan de bron van deze fikse inflatie.

Deze factor is zo vernietigend omdat die de consumenten van twee kanten aanvalt, direct en indirect. Langs de ene kant moeten we op directe wijze gewoon meer betalen om ons te verwarmen en om te pompen. Dat kan per maand al snel een mooie extra €100 worden (maar er zijn veel gevallen waar het dichter bij de €500 komt).

Hier komt nog de indirecte manier bij. Productieketens worden er ook duurder door, want bedrijven moeten meer betalen voor grondstoffen en het transport ervan. Deze kosten worden dan netjes doorgerekend aan de consument, met duurdere producten en diensten tot gevolg.

Hoe kan je de schade beperken?

Deze situatie treft vooral mensen met een vast inkomen, een inkomen waar ze zelf weinig of niets aan kunnen veranderen. Denk vooral aan mensen met een pensioen, een uitkering, of gewoon een vaste job waarbij er geen merkbare en voldoende toename in het salaris is.

Er zijn twee manieren om de situatie aan te pakken: je inkomen verhogen of je kosten verlagen.

Inkomen verhogen

Zoals reeds gezegd worden mensen met een vast inkomen het hardst getroffen. Ben jij zo iemand? Dan kan je bijvoorbeeld van job veranderen, en er eentje zoeken met een hoger inkomen. Dat is zeker mogelijk tegenwoordig, want de arbeidsmarkt is gretig op zoek naar extra mankracht. Daarnaast kan je ook een tweede job zoeken. Een part-time positie in het weekend bijvoorbeeld, of op creatieve manieren ’s avonds wat bijklussen.

Vandaag de dag, in onze digitale samenleving, is het immers vrij eenvoudig voor eender wie om via het internet wat extra geld te verdienen. Zo kan je bijvoorbeeld actief beleggen, via trading online in zaken zoals aandelen, forex of cryptocurrency.

Betaalde surveys afnemen is ook iets dat je snel kan doen, en waarmee je toch een paar extra tientjes per maand kan binnenhalen. Daarnaast kan je aan de slag gaan als freelancer, bijvoorbeeld als vertaler Engels-Nederlanders. Als je een specifieke vaardigheid hebt, kan je die online te koop zetten.

Het oprichten van je eigen zaak is wellicht de beste langetermijn-oplossing. Hiermee kan je niet alleen extra geld verdienen, je kan er na verloop van tijd ook meer geld mee verdienen dan met je vaste job – want je hebt zelf een rechtstreekse invloed op je inkomen. Dit is bovendien ook nog eens voordeliger op het vlak van belastingen.

Een andere optie – mits je wat spaargeld hebt – is het beleggen in zaken die je een inkomen opleveren, zoals indexfondsen (via dividenden) of vastgoed (via huur).

Uitgaven verlagen

Naast het toenemen van je inkomen, kan je ook de andere kant van de kwestie aanpakken: minder uitgeven en je kosten verlagen. Hiervoor zijn er duizend en één tips, waarvan besparen op je vaste lasten wellicht de meest invloedrijke is. We raden je aan om een budget op te stellen, zodat je duidelijk ziet aan wat je precies je geld uitgeeft en waar er ruimte is om te besparen.

Met het oog op de stijgende energieprijzen is het een goed idee om de verwarming wat lager te zetten. Daarnaast kan je ook de auto wat vaker laten staan en in plaats daarvan met de fiets of het openbaar vervoer reizen.

Staat er een grote, dure aankoop op de planning? Check tweedehands websites. Daarmee boet je vaak zelfs niet aan kwaliteit in, en scheelt het een heel stuk in de portemonnee. Verhuizen naar een andere locatie is vaak ook een manier om je maandelijkse kosten stevig te drukken, zeker als je van het midden van een stad naar de buitenranden of het platteland verhuist.

Tot slot kunnen we je ook aanraden om je belastingen zoveel mogelijk (legaal) te verminderen. Door een zelfstandig statuut aan te vragen zal je al meteen een heel pak minder moeten betalen dan als werknemer. Ook kan je bijvoorbeeld bij de gemeente aanvragen of ze je gemeentelijke belastingen kunnen kwijtschelden.

Conclusie

Wegens stevige inflatie die wellicht nog een tijdje doorgaat, stijgende energieprijzen en amper bewegende lonen, komt de gemiddelde Nederlander aan een maandelijks verlies aan koopkracht van €40 tot €200. Soms is dit bedrag nog hoger. De situatie treft vooral mensen met een vast inkomen.

Je kan hier op twee manieren op reageren: je inkomen verhogen of je kosten verlagen. In het beste geval, doe je een beetje van beide.

Ook relevant