Dit zijn dé wijnlanden van de wereld!

11 miljoen Nederlanders drinken wel eens alcohol. 8 miljoen daarvan drinkt regelmatig wijn. Een grote groep van de Nederlandse bevolking drinkt wijn, maakt ons dat dan ook een wijnland? Nee, Nederland is in de verste verte nog geen wijnland. Ter vergelijking, in totaal worden er één miljoen wijnflessen per jaar geproduceerd in Nederland. In de allerkleinste regio van Spanje – Txakoli de Getaria – maken ze 1,5 miljoen wijnflessen. Wel wordt verwacht dat, door de klimaatverandering, Nederland steeds meer kans maakt, om een wijnland te worden. Doordat Bordeaux en Rhône grote problemen kunnen verwachten.

Duitsland

Niet veel mensen wisten dit, maar Duitsland is een écht wijnland. Dat komt voornamelijk doordat er veel verschillende gebieden zijn. Hierdoor kunnen onze Oosterburen ook vrijwel alles produceren wat ze willen. De meest bekende wijnen die er worden geproduceerd zijn: De Pfalz, Rheinhessen en De Moezel. Deze worden gemaakt van de druivenrassen: Riesling en Spätburgunder. In totaal produceren ze in Duitsland een kleine 10 miljoen hectoliter per jaar. Hiervan is 20% voor de export.

Chili

De wijn uit de Chileense wijngebieden ligt pas de laatste tien jaar in onze winkels. Dat is vreemd aangezien de omstandigheden perfect zijn. Ontzettend veel zonneschijn, en veel water dankzij de oceaan of het irrigatiewater uit de Andes. Vooral de Sauvignon Blanc wordt veel geproduceerd in de drie grootste wijngebieden genaamd: Central Valley, Coquimbo en Aconcagua. Naast de Sauvignon Blanc worden er nog meer bekende Fransen wijnen geproduceerd, zoals de: Merlot, Carmenere en de Cabernet Sauvignon.  Op de koelere locaties worden de Chileense Pinot Noir wijnen gemaakt.

Zuid-Afrika

Al honderden jaren maken ze in Zuid-Afrika wijn. Waarschijnlijk werden de eerste druivensoorten door de Hollanders geplant. Wel is het land pas sinds 1980 een écht wijnland te noemen. Doordat toen de grenzen open gingen, kwamen de mensen er pas achter hoe geschikt de gebieden waren. De Chenin Blanc druif is de meest gebruikte. 30% van de Zuid-Afrikaanse wijn komt daar uit voort. Op de koelere locaties worden ook Chardonnay wijnen gemaakt. Al deze wijnen komen uit de wijngebieden in de omgeving rond de West- en de Noordkaap. Zoals Stellen Bosch, Pearl en Walker Bay.

Frankrijk

51 miljoen hectoliter wijn wordt er jaarlijks gemaakt in hét wijnland van de wereld. Frankrijk steekt met afstand boven de rest uit. En dat doen ze al eeuwenlang. Hierdoor zijn alle wijngebieden ook wereldberoemd. Zoals Champagne, Elzas, Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Provence én nog veel meer. In al deze gebieden worden druivensoorten zoals: Chardonnay, Gamay, Malbec, Pinot Noir, Suaignon Blanc, Viognier en de Cabernet Sauvignon gemaakt.

Je wijnkoelkasten vullen met de Duitse, Chileense, Zuid-Afrikaanse én Franse wijn is dus absoluut geen straf. Geniet ervan! https://zuinig.nl

Ook relevant